- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bivši bugarski ministar: Cilj SAD da oslabe Rusiju i ne dozvole zbližavanje sa Evropom

© AP Photo / Valentina PetrovaBugarska zastava
Bugarska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države nikada nisu računale da će Ukrajina pobediti Rusiju, izjavio je bivši bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov za TV „Bulgaria 24“.
Prema njegovim rečima, Vašington je jednostavno iskoristio Kijev za slabljenje Rusije.
„Glasanje o dodeli pomoći Ukrajini nije prošlo čak ni u Senatu. Šta to znači? Znači da su Amerikanci shvatili da Kijev ne može vojno da pobedi. Lično mislim da nikada nisu ni računali da ukrajinske snage mogu da pobede Rusiju. Jednostavno su iskoristili Ukrajinu kao teritoriju, a ukrajinsku vojsku kao živu silu, pomoću koje mogu da oslabe i nanesu ozbiljan ekonomski i vojni praz Rusiji i da je na duže vreme izbace iz igre“, ocenio je političar.
Istovremeno, SAD su uspele da oslabe Evropu, smatra Karakačnov i ističe da je cilj ove politike da se ne dozvoli zbližavanje Rusije i Evropske unije.
„Evropa je dodatni bonus. Ona treba da se posvađa sa Rusijom, da uđe u ekonomsku krizu, da odustane od ruskih sirovina, kako bi mogla da se snabdeva američkim! Pa, mi smo liberali, imamo tržišnu ekonomiju, ali kada je reč o interesima drugih, ne postoji nikakva tržišna ekonomija“, naglasio je Karakačanov.
Bivši ministar je zaključio da su tako, posvađavši Rusiju i Moskvu, SAD sprečile ono što je Velika Britanija pokušavala da spreči mnogo puta u oba svetska rata.
To je, prema njegovim rečima, da ne dozvoli Nemačkoj, „motoru“ Evrope 19. i 20. veka, a danas Nemačkoj i EU da imaju bliske ekonomske i političke odnose sa Rusijom.
„U tome i jeste poenta igre“, rezimirao je Karakačanov.
Prethodno je američki predsednik Džozef Bajden zatražio 106 milijardi dolara za pomoć Izraelu i Ukrajini, ali nije dobio neophodnu podršku u Kongresu. Gornji dom sa republikanskom većinom glasao je za dodelu pomoći samo Izraelu, ali je Senat pod kontrolom demokrata blokirao inicijativu.
Taker Karlson - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2023
SVET
„Poslaćemo vaše sinove protiv Rusije“: Taker Karlson otkrio da je šef Pentagona pretio kongresmenima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala