- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Trijumf Putina na Bliskom istoku: Sad ceo svet može da vidi rušenje zapadnih laži /video/

© Sputnik / Aleksey Nikolskyi / Uđi u bazu fotografijaPoseta ruskog predsednika Vladimira Putina Ujedinjenim Arapskim Emiratima
Poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Ujedinjenim Arapskim Emiratima - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2023
Pratite nas
Zapad će umreti od muke! Ovako politikolog Aleksandar Pavić komentariše posetu ruskog predsednika Vladimira Putina Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, jer se ceo zapadni narativ srušio pred očima svetske javnosti. Ipak, Putinov veličanstven prijem ima još jednu ključnu dimenziju – pokazuje nam prekomponovanje sveta.
U UAE i Saudijskoj Arabiji gledali smo istinu, kao što smo prethodno mogli da vidimo i kako je američki državni sekretar Entoni Blinken dočekan na Bliskom istoku – nije mogao da dobije sastanke i čekao je na prijem neuobičajeno dugo. Jasno je, kaže Pavić, u kom pravcu idu stvari – zapadni narativ se ruši pred našim očima i tek će se rušiti, jer je zasnovan na lažima.
„Ovo je trijumf Rusije i trijumf istine nad lažima. Carstvo laži jesu mejnstrim zapadni mediji i slika Putina iz UAE i Saudijske Arabije je za njih glogov kolac. Naravno da Rusija nikada ni nije bila izolovana, Zapad se ponaša kao što su se nekada ponašali Englezi. „London tajms“ imao je čuveni naslov: Lamanš obavijen maglom, kontinent odsečen od Britanije. Tako je i sada – ako je Zapad rešio da ignoriše Rusiju, onda je ona izolovana ali se postavlja pitanje šta ćemo sa 85 odsto planete,“ kaže Pavić.
Učvršćuje se rusko-kineski uticaj na Bliskom istoku
Treba naglasiti, podseća Pavić, i da se učvršćuje rusko-kineski, multipolarni uticaj na Bliskom istoku i sve više poluga se oduzima Angloamerikancima da mogu da prave nove, veštačke podele kako bi uvukli svet u novi rat i krizu. Od kada su se pod kineskim pokroviteljstvom pomirili Saudijska Arabija i Iran, Agloamerikancima je sužen prostor za nove podele.
„Zbog svega toga i Izrael će postati sve izolovaniji, a on je sada jedini eksponent Zapada u tom regionu. Međutim, ne radi se više samo o širenju sfere uticaja, već o postepenom detoniranju potencijalne bombe u smislu da sa Bliskog istoka uvek postoji potencijal za izazivanje globalnog sukoba. Rusija i Kina tu igraju veliku ulogu kao predvodnici multipolarnog sveta, da smanje mogućnosti da se od Bliskog istoka napravi neko novo žarište,” ocenio je naš sagovornik.
On naglašava da ne smemo zaboraviti činjenicu da će već od naredne godine Iran, Saudijska Arabija i UAE biti deo iste organizacije, odnosno BRIKS-a što isto tako smanjuje potencijal za konflikt.
Nemačka američki vazal
Neke zapadne zemlje su se dotle već umorile od ratovanja, odnosno izdvajanja novca iz sopstvenog džepa što potvrđuje izjava nemačkog ministra odbrane Borisa Pistorijusa koji tvrdi da njegova zemlja nije saveznik Ukrajine. „Kako je Nemačka američki vazal onda treba citirati Henrija Kisindžera koji je rekao da jedina stvar koja je opasnija od toga da budeš američki neprijatelj jeste da budeš američki prijatelj. Da, sada odjednom nisu saveznici pošto su aktivno sudelovali u slanju preko pola miliona Ukrajinaca u sigurnu smrt,” podseća naš sagovornik.
Nestabilnost SAD donosi globalne sukobe
Promene na Zapadu su, prema Pavićevoj oceni, ipak malo teži proces. Tako se promena dogodila u Holandiji, gde je na izborima pobedio desničar Gert Vilder, ali Pavić naglašava da treba biti oprezan prema takozvanim evropskim “desničarima” zato što smatra da su kontrolisani i da služe globalističkom projektu pravljenja teze i antiteze, odnosno pravljenja ekstrema, a to služi da bi se narod polarizovao i destabilizovao:
„Problem je što imate „duboku državu“, angloameričku koja vlada Evropskom unijom i daje velike otpore da se bilo šta promeni. Narodna volja nije oslikana u institucijama i vladama većine zemalja zapadnih sila. Ipak, najbitniji događaj koji nas čeka naredne godine jesu američki izbori koji su veoma neizvesni zbog pitanja da li će biti regularni, ko će da ih prizna i da li će Donalda Trampa u međuvremenu pokušati da ubiju ili uhapse.“
Imamo potpuno neizvesnu situaciju u Americi, podvlači Pavić i dodaje da bi upravo iz tog razloga oni mogli da se reše na pokretanje globalnog sukoba da bi spasili sebe. Oni i dalje provociraju krizu na Bliskom istoku, kaže naš sagovornik, i to ne samo bezgraničnom pomoći Izraelu, već i slanjem američkih ratnih brodova u Crveno more. Nemali broj alternativnih medijskih kanala, tvrdi Pavić, navodi da je na redu rat sa Iranom iako nemaju kapacitet da ga vode do kraja.
„Imaju, međutim, kapacitet da ga izazovu i to je sada najbitnija stvar da bi se skrenula pažnja sa neuspešnih intervencija i da bi se Bajdenu obezbedio još jedan predsednički mandat,“ upozorava Pavić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala