- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Svetsko prvenstvo na 48 stepeni?!

© Sputnik / Lola ĐorđevićFudbalska lopta
Fudbalska lopta - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2023
Pratite nas
Saudijski ministar sporta princ Abdulaziz bin Turki Al Fejsal najavio je da postoje šanse da će Svetsko prvenstvo 2034. biti održano u uobičajenom terminu, leti, uprkos ekstremnim temperaturama koje su uobičajene na Bliskom Istoku u to doba godine.
On je rekao da to što su komšije iz Katara morale da organizuju Mundijal u novembru i decembru, što je bio prvi takav slučaj u 92 godine dugoj istoriji turnira, ne znači da će biti slučaj i za 12 godina kada na red budu došli Saudijci.
„Ne, mi uveliko razmatramo mogućnosti koje su pred nama kada je odigravanje prvenstva na leto u pitanju. Zašto ne razmotriti mogućnosti? Mi se bavimo time“, dodao je, ali nije otkrivao detalje i da li je reč o mogućim stadionima koji će biti pokriveni i klimatizovani.
Temperature u Saudijskoj Arabiji i letnjem periodu dostižu i 48 stepeni Celzijusovih, situacija je nešto bolja u primorskim gradovima gde su maksimalne temperature i dalje ekstremne za održavanje sportskih događaja na otvorenom, 38 stepeni.
Ne dolazi u pitanje samo zdravlje fudbalera na samim utakmicama, već i kako i gde će trenirati u međuvremenu, a tiče se i navijača koji bi doputovali iz raznih strana sveta nenaviknuti na uslove koji vladaju na ovom podneblju.
Odgovor na ovo pitanje mogla bi da daju tri stadiona koju kraljevska porodica gradi za potrebe Kupa Azije 2027. godine. Za FIFA svetsko prvenstvo biće im potrebno 14 stadiona minimalnog kapaciteta od 40.000 mesta.
Komšije iz Katara ovaj problem rešile su prvim montažnim stadionom koji će u međuvremenu biti rasklopljen i postavljen trajno u Montevideu.
Međutim, u pripremi Mundijala 2022. godine zabeležen je strahovit broj žrtava na gradilištima, uz konstantna kršenja prava i dostojanstva radnika koji su dovođeni iz celog sveta, bili smešteni u nehumanim uslovima, a prema svedočenju nekih od njih – na kraju ni isplaćena prema dogovoru.
„Mogu da vam garantujem da se to neće ponoviti. Imamo deset godina da radimo na tome, uveliko su počeli radovi na nekoliko stadiona, a pred nama je još dovoljno vremena da sve uradimo kako treba. Adaptiramo i stadione koje imamo, tako da neće biti potrebno mnogo radova na izgradnji novih“, dodao je u intervjuu u kojem je podsetio da Saudijska Arabija već godinama održava velike događaje u svim sportovima i da nikada niko nije bio diskriminisan, niti maltretiran, „pa tako neće ni homoseksualci na Svetskom prvenstvu 2034. godine“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala