- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Vitez koji je uz Anu Karenjinu i Srbiju nosio u srcu | Orbita kulture

Orbita kulture, 9.12.2023.
Pratite nas
U najnovijoj emisiji otkrivamo kako su izgledali poslednji dani pukovnika Rajevskog, ali i zašto bez priče o Svetom Savi nema priče o našem identitetu.
Da li je pukovnik Rajevski po drugi put došao u Srbiju da se bori i da u njoj pogine zbog tragične ljubavi, kao njegov čuveni književni dvojnik grof Vronjski ili je Srbija a ne Ana Karenjina bila razlog ovome putu bez povratka, kako su izgledali poslednji dani ovog najpoznatijeg ruskog dobrovoljca u Srpsko-turskom ratu 1876 – za „Orbitu kulture“ objašnjava Goran Erčević, reditelj igrano-dukomentarnog filma „Voda – Poslednji dani pukovnika Rajevskog“, upravo nagrađenog na filmskom festival u Rostovu na Donu.
Kako izgleda ceo 20. vek viđen kroz okna jedne dorćolske kuće a ispričan kroz sudbinu stanovnika Solunske ulice broj 28, kako je u tom alternativnom pogledu na nedavnu prošlost izbegnut raspad Jugoslavije zahvaljujući rokenrolu, da li je, posle svega, više jugonostalgičar ili četnik – neka su od pitanja za dr Neleta Karajlića, autora nedavno objavljenog poslednjeg dela hit trilogije „Solunska 28“.
U kakvom su likovnom srodstvu Rostovski kremlj i Skadarlija, koliko Beograd ima lica i zašto je Cvetni trg jedinstveni prestonički pejzaž za Sputnjik otkriva ruski umetnik Anatolij Ivakin.
Koji će novi naslovi premijerno biti pred čitaocima za vreme Noći knjige koja se ove godine održava pod sloganom „Priča koja traje“ otkriva Tanja Vučković iz izdavačke kuće Laguna.
O predstavi „U ime oca i sina“ rađenoj po tekstu Milovana Vitezovića, čiji su junaci Sveti Simeon i Sveti Sava, a koja će premijerno biti izvedena 27. januara razgovaramo sa Ivanom Dimić, piscem i dramaturgom koja je uradila dramatizaciju teksta.
Zbog čega je zvuk novog talasa u eks Jugoslaviji bio zvuk slobode pitamo Snežanu Vardu, autorku istoimene knjige koju je nedavno objavio Studentski kulturni centar Niš.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala