Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zašto Albanija misli da može da slomi Srbiju

© AP Photo / Andreea AlexandruEdi Rama na samitu u Kišinjevu
Edi Rama na samitu u Kišinjevu - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2023
Pratite nas
Samouverenost koju albanski premijer Edi Rama ima kada kaže da bi Priština porazila Beograd za pregovaračkom stolom on crpi iz činjenice da iza njih stoji moćni Zapad kao što je kroz istoriju iza svakog albanskog uspeha stajala neka moćna sila, tvrde sagovornici Sputnjika.
Albanski premijer Edi Rama rekao je da „Kosovo mora da nametne Srbiji priznanje za pregovaračkim stolom“ pri čemu nije izneo nijednu činjenicu na osnovu čega je siguran da Priština to može da uradi.

Pritisak na Srbiju jedini adut

Sagovornici Sputnjika, dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i istoričar sa Univerziteta iz Kosovke Mitrovice profesor Luka Jovanović, saglasni su da jedini argument na koji Rama računa da Priština može ovako nešto da postigne jeste – pritisak, i to ne pritisak od strane Prištine, kako kažu, već od strane njihovih zapadnih mentora.
Jovanović smatra da ova izjava ukazuje na deo šireg albanskog plana to jest albanske politike koja se već decenijama sprovodi a odnosi se na politiku ugrožavanja suvereniteta odavno nezavisnih i samostalnih država među kojima je i Srbija.

„Nemojmo zaboraviti da je njihov dugoročni plan pravljenje takozvane velike Albanije koja zadire ne samo u naše granice već i u granice Crne Gore, Severne Makedonije i Grčke. Ako bolje pogledamo na delu je upravo njihova dobro koordinirana akcija svih predstavnika albanskih manjina u tim zemljama koja vodi ka zajedničkom cilju“, kaže Jovanović.

Borba među albanskim liderima

Jedina mana u toj, kako je rekao, političkoj albanskoj porodici jeste ta što se ne zna ko od svih njihovih lidera ima primat, pa tako često možemo da čujemo oprečne izjave upravo Rame i Aljbina Kurtija.
„Često se čuju disonantni tonovi između prištinskih i albanskih političara jer Rama sebe smatra vođom svih Albanca ne samo na Balkanu već i šire. Zato treba biti oprezan pri ovakvim izjavama jer iako na prvi pogled deluju kao benigne iza njih se uvek nešto krupno krije. Posebno ako se zna koliku podršku imaju među svojim međunarodnim partnerima,“ kaže Jovanović.
Lukić na to dodaje da jedinu „utehu“ kada je Rama u pitanju, ako je to uopšte uteha, možemo da vidimo u tome da on nije pristalica terora nad Srbima, bar se tako prikazuje, ali takođe smatra da Rama govori ono što Zapad misli.

„Priča da Srbija može da se pobedi za pregovaračkim stolom je mantra onih koji bi da pregovaraju sa Srbijom, ali bi takođe da preko uticaja Zapada isposluju staranje nekakve nezavisne države na KiM. Zato sada pominju i to da Ohridski sporazum uđe u Pregovaračko poglavlje 35 što se sad ispostavlja kao zahtev nama da bez priznanja Kosova nema ni ulaska u EU“, podseća Lukić.

Rama govori u ime Zapada

Prema rečima Lukića, Ramina samouverenost oslonjena je na činjenicu da će Zapad uspeti u nameri da Srbiju natera da prizna Kosovo.
Luka Jovanović podseća da istorija govori da su se Albanci uvek oslanjali na druge kako bi došli do nekog svog cilja:
„Albanci su se uvek oslanjali na neku od velikih sila, kao što je to bila Austrougarska, pa Italija, pa fašistička Nemačka, čak u nekim trenucima i komunistička Kina, a danas su to Amerika i zemlje Kvinte tako da sve to treba posmatrati u širem istorijskom kontekstu“.
Rama je, govoreći o dešavanjima na severu Kosova, rekao da je Albanija zauzela ispravan stav, a da će Priština morati da nametne Srbiji priznanje Kosova za pregovaračkim stolom.
Da li je na pomolu nova ucena iz Brisela za Srbiju, kako je protekla Putinova poseta Blikom Istoku i može li Bajden da ubedi Kongres za novu pomoć Ukrajini – o ovim ali i ostalim temama pogledajte u novoj emisiji “Od četvrtka do četvrtka”:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala