- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Srpskim studentima konačno omogućen pristup Sputnjiku

CC0 / / Sputnjik cenzura - ilustracija
Sputnjik cenzura - ilustracija  - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2023
Pratite nas
Zbog sankcija koje je EU uvela Rusiji, srpski akademci nisu imali pristup sajtovima Sputnjik Srbija i RT Balkan. Njima je bilo nemoguće pristupiti sa računara koji su u vlasništvu Univerziteta u Beogradu. Složenom izmenom politike rutiranja, kompjuterski tehničari Akademske mreže Republike Srbije ipak su uspeli da obezbede čitanje Sputnjika.
Kompjuteri koji pripadaju Univerzitetu umreženi su preko Akademske mreže Republike Srbije (AMRES) koja povezuje više od 300 naučno-istraživačkih i obrazovnih institucija i više od 150.000 korisnika. Niko nije bio obavešten o tome da je pristup ruskim medijima sa ovih računara u Srbiji zabranjen.
Odluku o cenzurisanju ovih sajtova nije doneo niko iz AMRES-a, niti iz Srbije uopšte. Ona je potekla iz Evropske akademske mreže (GEANT) i o njoj niko u Rektoratu, pa ni u Srbiji nije bio obavešten.
© Sputnik / Lola ĐorđevićUniverzitet u Beogradu
Univerzitet u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2023
Univerzitet u Beogradu
Odmah po saznanju da je korisnicima srpske akademske mreže zabranjeno pristupati ruskim medijima, AMRES tim je kontaktirao kompjuterske stručnjake Sputnjika i RT Balkan i zajedno su krenuli u otklanjanje problema.
Govorilo se o mogućim izmenama putem dogovora sa Telekomom, ali to nije zaživelo. AMRES do danas nije dobio odgovor od Telekom Srbije povodom zahteva za realizaciju servisa koji bi omogućio povezivanje sa hosting servis provajderima za Sputnjik i RT Balkan web prezentacije. Ipak, problem je otklonjen.
Veoma složenom izmenom politike rutiranja i korišćenjem svih trenutno raspoloživih linkova uspeli smo da omogućimo AMRES korisnicima pristup web portalu Sputnjik. Za sada sve funkcioniše neometano. Nadamo se da će tako ostati i u budućnosti, ali će to dosta zavisiti od evenualnih promena koje mogu nastati na putanji prenosa podataka između AMRES i Vašeg hosting provajdera u budućnosti, naveli su IT stručnjaci iz AMRES za Sputnjik.

Šta je AMRES?

Akademska mreža Republike Srbije – AMRES, predstavlja javnu informaciono-komunikacionu ustanovu koja obezbeđuje pristup i korišćenje interneta u zemlji, kao i vezu sa nacionalnim i internacionalnim mrežama za obrazovne i naučno-istraživačke organizacije. Osnovala ju je Vlada Republike Srbije radi izgradnje i razvoja naučno-istraživačke mreže u Srbiji. Svi računari koji se koriste u obrazovno-naučne svrhe, dakle, imaju zajedničko „čvorište“ i svima njima je pristup Sputnjikovom sajtu bio onemogućen.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala