- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Premijer Srpske: Ako se Šmit ne pojavi na suđenju, sud će morati da raspiše nalog za privođenje

Pratite nas
Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da bi voleo da se Kristijan Šmit ne pojavi na suđenju u predmetu protiv predsednika Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Milošu Lukiću, jer će u tom slučaju Sud morati da raspiše nalog za njegovo privođenje.
"Očekujem da će on pobeći i to će biti definitivno rešenje za BiH", naveo je Višković.
On je podsetio da je sudija Jasmina Ćosić Dedović rekla da će se uloga visokog predstavnika rešiti u glavnom pretresu.
"Da bi se ona rešila, treba da dođe čovek. A tužilac na četiri mesta pominje Milorada Dodika kao optuženog, a poziva se na 20 mesta na Šmita i na njegove odluke. Pa ako je Dodik u sudnici, onda bi trebalo da bude i Šmit", naveo je Višković.
Naglasio je da Šmit mora da pokaže papir da li je legalno u BiH, a ne da priča priče.
"Mora da kaže na osnovu kog zakona on može da donosi zakone, da odgovori na pitanje kako je moguće da predsednik Republike potpisuje ukaz 7. jula, a on donosi odluku istog dana koja je objavljena na sajtu OHR-a 8. jula, a ne u Službenom glasniku. Kako Dodik odgovara za navodni prekršaj koji je učinio 7. jula, za nešto što je Šmit obznanio 8. jula? To su sve pitanja na koja će morati da odgovori. Siguran sam da će ovaj proces biti suđenje Šmitu i BiH", naveo je Višković, prenela je RTRS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala