- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Milatović posthumno odlikuje Zorana Kalezića

Zoran Kalezić - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2023
Pratite nas
Crnogorski predsednik Jakov Milatović posthumno će odlikovati Ordenom crnogorske zastave drugog reda proslavljenog crnogorskog muzičkog umetnika Zorana Kalezića.
Orden Crnogorske zastave drugog stepena se dodeljuje za naročite zasluge za Crnu Goru.
Milatović izražava žaljenje što odlikovanje Zorana Kalezića dolazi posthumno, jer je on i za života bio znamenita ličnost na regionalnoj umetničkoj sceni.
„Svojim glasom, Zoran je svetu preneo zvuke svoje zemlje i rodnog kraja, o kojem je do poslednjeg dana sa ponosom govorio“, naveo je Milatović.
Orden će biti uručen supruzi pokojnog Zorana, Ireni Kalezić, na svečanoj sednici povodom 9. decembra, Dana opštine Danilovgrad.
Kalezić je preminuo početkom godine, nakon duge borbe sa teškom bolešću. Rođen je u Danilovgradu 1950.
Njegove najpoznatije pesme su „Moj dobri anđele“, „Dobro veče izgubljena nado”, „Stan' mladosti, stani, stani“, „Moj život je tužna priča“, „Željo moja, moj otrove“, „Šta će meni vino“...
Tokom višedecenijske karijere prodao je više od 15 miliona nosača zvuka, a prvi solo nastup imao je na festivalu „Beogradsko proleće“.
Šest godina bio je predsednik Udruženja estradnih umetnika Srbije, vlasnik je Estradne nagrade Srbije i nosilac statusa istaknutog umetnika Jugoslavije, a dobitnik je i nagrade za životno delo u Crnoj Gori, podseća portal RTCG.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala