- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Južna Afrika smiruje EU: Ne treba da vas BRIKS plaši, to nije antizapadna koalicija

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaBRIKS
BRIKS - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2023
Pratite nas
U svetlu predstojećeg proširenja BRIKS-a i ulaska Argentine, Egipta, Irana, UAE, Saudijske Arabije i Etiopije u sastav te organizacije, u Evropskom parlamentu održan je prvi u istoriji „otvoren dijalog“ pod nazivom „Rastuća moć BRIKS-a: Posledice za Evropsku uniju“.
Glavna predstavnica Južnoafričke Republike u EU Tokozile Ksaza izjavila je na konferenciji da će nakon proširenja BRIKS-a, ta organizacija činiti 30 odsto ukupnog svetskog BDP-a sa 47 odsto svetske populacije.
„Širenje BRIKS-a treba gledati kao na težnju njenih članica da sarađuju sa što većim brojem zemalja u razviju, a ne kao na antizapadnu koaliciju kao što mnogi misle“, naglasila je ona.
Tokozile Ksaza je kazala i da je stav Južne Afrike da se preko BRIKS-a mogu ostvariti plodotvorna partnerstva koja će doprineti razvoju afričkog kontinenta.
„Južna Afrika kao članica BRIKS-a igra ključnu ulogu u oblikovanju društvenog i ekonomskog uspona Afrike doprinoseći miru, sigurnosti i obnovi kontinenta. Sigurna sam da će razvoj saradnje EU i zemalja BRIKS-a, posebno u oblasti poljoprivrede, doprineti iskorenjivanju siromaštva i gladi u dugoročnoj perspektivi“, istakla je.
Važna stavka je i stvaranje Nacionalne banke za razvoj u koju su članice BRIKS-a već uložile sredstva, navela je ona i dodala da će ta banka igrati ključnu ulogu u finansiranju infrastrukturnih projekata po pitanju industrijalizacije Afrike.
BRIKS - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2023
RUSIJA
Novoizabrani establišment Argentine razmatra mogućnosti pristupanja BRIKS-u
Samit BRIKS u Južnoafričkoj Republici - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2023
RUSIJA
Pakistan podneo zahtev za stupanje u BRIKS
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala