- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Siner možda nije Alkaras – ali ga je bacio u senku

© AP Photo / Adam HungerJanik Siner Saša Zverev US Open
Janik Siner Saša Zverev US Open - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2023
Pratite nas
Koliko puta ste čuli da u tenisu meč može da presudi samo jedan poen? Taj jedan poen kao da je prošle godine najčešće falio Janiku Sineru, italijanskom teniseru, koji je ove godine zablistao i čak na kraju sezone u senku bacio Karlosa Alkarasa.
Ivan Ljubičić, bivši hrvatski teniser, sada trener, prokomentarisao je uspeh Sinera za „Tutosport“ i time ukazao na razliku Italijana i mladog talentovanog Španca.
„Odmah sam poverovao u njegove šanse. Janik nije kao Alkaras, koji je prešao sa 40. mesta na prvo. Potrebni su mu koraci. Mislim da ga je to što je uradio u poslednja dva meseca, potvrda mukotrpnog rada, približilo cilju. Bila su mu potrebna određena iskustva da bi se osećao prijatno na ovom putu. Na kraju 2022. godine rekao sam da mi je žao što Janik nije odigrao važne mečeve protiv najvećih igrača. Sada više nema šta da uči. Počeo je tako što je osvojio svoj prvi Masters hiljadu serije, a zatim je pobedio sve svetske brojeve jedan. Stigao je do finala u Torinu i izgubio ga jer je bio veoma umoran posle teškog polufinala protiv Medvedeva. Ali kada je napustio teren, mislio je već na tim i Dejvis kup“, rekao je Ljubičić za italijanski medij.
Talentovanom Italijanu su zaista bili kako je istakao Ljubičić potrebni koraci, ali je zanimljivo da su oni mogli da budu napravljeni i prošle godine, kada je umesto njega zasijao Karlos Alkaras.
Međutim, pre nego što je Španac osvojio titulu na US Openu, Siner je znao propisno da ga namuči u nekoliko navrata.
Najpre je Siner pobedio Alkarasa u četvrom kolu Vimbldona, a onda je protiv Novaka Đokovića u četvrtfinalu uspeo da osvoji dva seta i pvoede sa 2:0, posle čega je srpski as preokrenuo rezultat.
Posle toga italijanski i španski teniser sreli su se i u finalu turnira serije u Umagu, a tu je ponovo slavio Siner.
Međutim, momak iz Mursije sve je naplatio u četvrtfinalu US Opena u jednom od najboljih mečeva u proteklih nekoliko sezona kada je posle dramatičnih pet setova uspeo da savlada Sinera.
Maestralni Karlos tada je stigao do titule i ostavio je Janika u senci. Italijan je u toj senci bio i tokom početka naredna sezone, Alkaras ga je pobedio u polufinalu Indijan Velsa, zatim ga je Danil Medvedev savladao u finalu Majamija.
Ponovo se našao na Novakovom putu na Vimbldonu, srpski as još jednom je slavio, a onda je izgubio u finalu od Alkarasa. Svu pažnju je pokupio Španac, a onda u drugom delu sezone Siner stiže do prve masters titule u Torontu, a zatim osvaja i Peking gde je pobedio upravo Alkarasa.
Na Završnom mastersu Janik je bio u daleko boljoj formi od Karlosa, pobedio je u grupi Novaka, a zatim od njega izgubio u finalu. Krunu na fantastičan drugi deo sezone stavio je u Malagi gde je sa Italijom stigao do titule na Dejvis kupu. Korak po korak Janik je na kraju godine uspeo da baci u senku Alkarasovu titulu na Vimbldonu i da najavi svoj veliki proboj.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2023
SPORT
Kada se svi spoje ne mogu kao Novak – podatak koji ilustruje večnost
Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2023
SPORT
Uoči konačnog povratka – neki drugi Nadal: „Postoji realna mogućnost da bude loše“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala