- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

EU bezuspešno pokušava da ubedi premijera Mađarske da promeni stav o Ukrajini pred samit u Briselu

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografija Samit EU u Briselu
 Samit EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2023
Pratite nas
Evropska unija bezuspešno pokušava da ubedi premijera Mađarske Viktora Orbana da promeni stav o Ukrajini pred samit u Briselu, piše „Politiko“.
Na sastanku će lideri EU morati da donesu odluku o početku pristupnih pregovora Ukrajine u Evropsku uniju ili ne, kao i da pokušaju da zaključe dogovor o izdvajanju 50 milijardi evra za Kijev.

„Orban preti da će pregovori propasti. U dva pisma koje je uputio predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu je jasno stavio do znanja da je protiv pregovora sa Kijevom o članstvu u EU i želi da umesto toga održi strateške debate na temu podrške Ukrajine zemljama EU“, piše list.

U materijalu se navodi da predsednik Francuske Šarl Mišel pokušava da organizuje pregovore sa Orbanom pre početka briselskog samita, mada su na tu temu skeptični u diplomatskim krugovima evropskih država.
„On stalno pokušava, ali bezuspešno. Pokušao je da se dogovori sa Trampom, zatim sa Putinom, a sada pokušava i sa Orbanom“, navode se reči evropskog diplomate.
Stalni predstavnik Belgije u EU Viljem van de Vorde izjavio je da je ishod samita nepredvidiv, jer su još pre par nedelja smatrali da je pitanje o početku pregovora o članstvu Ukrajine u EU već rešeno. Međutim, danas EU postavlja pitanje - kako se nositi sa Orbanom, koji blokira donošenje odluke povoljne za Kijev.
„Činjenice su činjenice, on pomaže Rusiji. Potrebno je da odlučimo šta ćemo dalje raditi“, citira list mišljenje evropskog činovnika.
Ranije je Viktor Orban izjavio da ambiciozan plan EU za Ukrajinu, čiji su inicijatori planirali da finansiranjem Kijeva poraze Rusiju, bio neuspešan.
Evropska komisija je preporučila otvaranje pregovora o pristupanju sa Ukrajinom i Moldavijom. Kako je navedeno, da bi postala član Unije, Ukrajina mora da završi pregovore o ekonomskoj, političkoj i kulturnoj reformi. Ističe se da rok pristupanja Ukrajine EU zavisi od reformi i principa dodeljivanja članstva „po zaslugama“.
Ukrajina i Moldavija dobile su status kandidata u junu prošle godine, kada su im postavljeni zahtevi za formalno otpočinjanje pregovora. U Uniji su više puta priznali da je takva odluka imala više simbolički značaj – da se Kijev i Kišinjev podrže u suprotstavljanju Moskvi.
U oktobru je sastanak Vladimira Putina i mađarskog premijera Viktora Orbana na forumu „Jedan pojas, jedan put“ u Pekingu izazvao nezadovoljstvo Evrope. Kao što je naglasio šef mađarske vlade, Budimpešta ne teži da ima konfrontaciju sa Moskvom i podržava bilateralne odnose, koliko dozvoljavaju sankcije koje su uvedene protiv Rusije.
Demonstranti nose zastave Ukrajine i EU - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2023
SVET
Zapadni mediji: Brojne članice EU potajno podržavaju odbijanje Mađarske da razmatra članstvo Ukrajine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala