- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Uprava za statistiku Crne Gore upozorava: Na društvenim mrežama lažni rezultati popisa

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaPopis stanovništva
Popis stanovništva - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2023
Pratite nas
Uprava za statistiku Crne Gore (Monstat) upozorila je danas da se na društvenim mrežama objavljuju lažni rezultati popisa stanovništva po nacionalnoj strukturi, te da će pravi biti objavljeni tek po završetku ovog procesa.
Podsećaju da je četvrti dan popisa, da je u toku prikupljanje podataka, što je, kako ističu, statistički apsolutno nemoguće da se pojave rezultati.
Iz Monstata sa indignacijom odbacuju navode koji se komuniciraju u javnosti da se rezultati popisa mogu objaviti od bilo koga osim od Uprave za statistiku.
„U prilog tome govori i činjenica da se prikupljanje podataka vrši putem papirnih obrazaca i tek nakon završenog popisivanja uslediće unos podataka u softver namenjen unosu i obradi podataka“, navode iz Monstata.
Napominju da je objavljivanje rezultata popisa definisano članom Zakona o popisu koji navodi da će se preliminarni rezultati popisa, po naseljima, jedinicama lokalne samouprave i za teritoriju Crne Gore o broju stanovnika, domaćinstava i stanova i drugih nastanjenih prostorija objaviti u roku od 30 dana od dana završetka popisa od Uprave za statistiku.
„U tom smislu podaci o nacionalnoj odnosno etničkoj strukturi, kao i veri, maternjem jeziku i jeziku kojim lice uobičajeno govori biće objavljeni nakon što se izvrše sve aktivnosti predviđene Zakonom o popisu i metodologijom popisa, a u skladu sa Godišnjim planom i Kalendarom objavljivanja statističkih podataka za 2024. godinu“, stoji u saopštenju Uprave za statistiku, prenosi RTCG.
Crnogorska kapa - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2023
REGION
Prekrštaju Srbe u Crnogorce: Prevara na popisu po Milovim metodama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala