- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Si Đinping: Kina spremna da posmatra EU kao ključnog trgovinskog partnera

© AP Photo / Jeff ChiuPredsednik Kine Si Đinping
Predsednik Kine Si Đinping - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2023
Pratite nas
Kina je spremna da Evropsku uniju smatra za ključnog partnera u trgovinskoj i ekonomskoj saradnji, prioritet u naučno-tehnološkoj saradnji i pouzdanog partnera u saradnji u lancima snabdevanja i proizvodnim lancima, izjavio je kineski predsednik Si Đinping.
Prema njegovim rečima, Kina i EU moraju ojačati koordinaciju unutar multilateralnih struktura.
„Strane treba da ojačaju saradnju i koordinaciju unutar multilateralnih struktura, uključujući UN i G20, i da se pridržavaju multipolarnosti“, ocenio je Si Đinping na sastanku sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Državnoj palati Dijaojutai u Pekingu.
On je dodao da Kina i EU ne mogu da smanje saradnju zbog postojeće konkurencije.
„Ne možemo da posmatramo jedni druge kao rivale zbog razlika u režimima, ne možemo da smanjujemo saradnju zbog postojeće konkurencije i ne možemo da ulazimo u konfrontaciju zbog postojećih nesuglasica“, istakao je kineski predsednik.
U četvrtak će se u Pekingu održati 24. samit Kina-EU, na kome će Kinu predstavljati kineski premijer Li Ćijang, a Evropsku uniju – predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i šef evropske diplomatije Žozep Borelj.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala