- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Pronađena ploča s najstarijim natpisom hebrejskog imena za Boga, ali i s veoma moćnom kletvom /foto/

© Foto : Pexels/Photo by Svetlana B Izraelska pustinja
Izraelska pustinja - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2023
Pratite nas
U velikom arheološkom otkriću, olovna ploča veličine poštanske marke pronađena na Zapadnoj obali u Izraelu možda nosi najraniji natpis hebrejskog imena za Boga: Jahve. Drevni artefakt, za koji se veruje da je star više od 3.200 godina, oduševio je međunarodne arheologe jer sadrži tekst koji poziva božanske kletve na one koji prekrše svoju reč.
Otkrivena tokom iskopavanja na biblijskoj planini Ebal, ploča je značajno otkriće povezano sa istorijskim putovanjem Izraelaca. Ona ima potencijal da preoblikuje razumevanje drevnih hebrejskih običaja jer pruža uvid u vreme skoro 2.000 godina ranije od prethodno identifikovane ploče Meša Stela iz 840. godine pre nove ere.

Šta kaže kletva?

Natpis na pomenutoj olovnoj ploči, veličine poštanske marke, sastoji se od 48 slova organizovanih u skupove od 14 reči. Ova pisma prate tri različita obrasca formulacije i prenose snažnu poruku: Proklet si od Boga, proklet. Umrećeš proklet - proklet. Prokleti od tebe su yhw - prokleti.
Ovo otkriće, ako se potvrdi daljim istraživanjem, dovodi u pitanje tradicionalna očekivanja i pokazuje jedinstven uvid u drevni hebrejski pogled na božansku kaznu.
Ovo značajno otkriće dodaje još jedan sloj bogatom mozaiku biblijske istorije. Ploča je pronađena na gori gde je, prema Svetom pismu, Mojsiju naređeno da sagradi oltar nakon što je izveo Izraelce iz ropstva. Međutim, zbog Mojsijeve pobune, zabranjen mu je ulazak u Obećanu zemlju. Rečeno je da je Isus Navin, njegov naslednik, sagradio oltar na gori Ebal, čime je obnovio Savez s Bogom.

Šta je bila namera kreatora ploče

Arheolog Adam Zertal, koji je otkrio oltar pre više od 17 godina, pokrenuo je iskopavanja koja su dovela do nedavnog otkrića pomenute olovne ploče. Skot Stripling, direktor Instituta za arheološke studije u Teksasu, izrazio je čuđenje zbog odlaska natpisa iz kasnog bronzanog doba od tipičnih helenističkih i rimskih ploča sa kletvama.
Natpis na ploči, sa ponovljenom upotrebom izraza „arur“, što znači proklet, predstavlja poseban obrazac. Sastoji se od 12 pojavljivanja na svakoj strani presavijene olovne trake, što pokazuje nameru stvaraoca da prenese snažnu i trajnu poruku. Štaviše, pravac pisanja na tabli dodaje još jedan nivo složenosti, pri čemu se slova pojavljuju u različitim oblicima i stavovima, ističu autori studije koja je objavljena u časopisu „Heritage Sciene Journal“.
Tvorac teksta je na tabli koristio različite pravce pisanja, uključujući redove sleva nadesno, zdesna nalevo, odozgo nadole, odozdo prema gore i naizmenične linije. Prokletstvo napisano na ploči odgovara biblijskom stihu Postanja 9:6 i odražava božansku kaznu za prolivanje ljudske krvi.
Piter Gert van der Ven sa Univerziteta „Johanes Gutenberg“ u Majncu naglasio je simetriju ploče i predložio hijastičan paralelizam u njenoj kompoziciji. Uprkos skepticizmu nekih arheologa, tim je izvršio hemijsku analizu prateći trag rudnika u Egejskom moru, u Grčkoj, koji je bio u funkciji kada je ploča napravljena, preneo je „Dejli mejl“.

Alternativno objašnjenje

Dok se arheološka zajednica bori sa implikacijama pomenutog revolucionarnog otkrića, postavljaju se pitanja o autentičnosti i svrsi ploče. Stripling naglašava svoju usklađenost sa biblijskim pričama, koje sugerišu prisustvo Izraelaca na pomenutoj planini, ali i dalje postoje oprečni stavovi.
Nedavna studija predlažealternativno tumačenje ploče kao mamca za pecanje. Rendgenski pregled arheologa Arena Maeira sa Univerziteta Bar Ilan osporio je postojanje natpisa, pripisujući urezivanje vremenskim uslovima, a ne namernom pisanju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala