- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Rusija više nije „benzinska pumpa“ nego najveća ekonomija u Evropi

© Sputnik / Mikhail Klimentyev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2023
Pratite nas
Bruto domaći proizvod (BDP) Rusije trebalo bi da dostigne rast od najmanje 3,5% do kraja ove godine – po tempu rasta ekonomije Rusija prestiže sve države EU, izjavio je predsednik te zemlje Vladimir Putin.

„Za 10 meseci ove godine BDP Rusije porastao je za 3,2 odsto. Danas je veći nego što je bio pre sankcionog napada Zapada. Očekuje se da će do kraja ove godine BDP porasti najmanje 3,5 odsto. Ruska ekonomija je trenutno najveća ekonomija u Evropi i po tempu rasta prestiže sve vodeće zemlje Evropske unije“, rekao je ruski lider na investicionom forumu „Rusija zove!“.

Kako je dodao, u strukturi ekonomskog rasta Rusije sve veći udeo zauzimaju grane kao što su proizvodnja i obrada, logistika, transport, građevinarstvo, informisanje, komunikacije, stambeno-komunalne usluge. U drugom kvartalu ove godine pomenuti sektori činili su 54 odsto privrednog rasta, dok su 44 odsto činile prateće delatnosti: trgovina i ugostiteljstvo.
„Samo dva odsto otpada na eksploataciju mineralnih sirovina. Neka sad neko kaže da je Rusija 'benzinska pumpa', kako su nedavno pokušavali da govore“, poručio je Putin.
Takođe je istakao da su plate u Rusiji porasle za sedam odsto, a realni prihodi za 4,4 odsto.
Pritom, uprkos žestokim zapadnim sankcijama, raste broj stranih kompanija koje posluju u Rusiji.
„Prema podacima od 1. marta 2022. godine, u Rusiji je bilo registrovano 24.100 stranih organizacija, a 1. novembra ove godine bilo ih je skoro hiljadu i po više, odnosno 25.600. To ukazuje na spremnost i želju stranih kompanija da rade u Rusiji“, ocenio je ruski predsednik.
Istovremeno je naglasio da rast domaćeg tržišta i širenje kontakata Rusije sa stranim zemljama – državama Azije, Bliskog istoka, južne Evroazije, Latinske Amerike, Afrike – otvaraju dodatne mogućnosti za rusku privredu i skoro svaku vrstu poslovanja.
Putin na investicionom forumu Rusija zove - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2023
RUSIJA
Putin: U svetu počela era kardinalnih promena u kojoj samo suverena i jaka država može opstati
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala