- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Tiha zamena je već bolja od „neprežaljenog“ ljubimca /video/

© Foto : ABA liga / Dragana StjepanovićPi Džej Dozir
Pi Džej Dozir - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2023
Pratite nas
Sa velikim žaljenjem su se iz Partizana prošlog leta oprostili od jednog od najboljih igrača u sezoni Dantea Egzuma, ali se, posle jednog dela nove takmičarske godine pokazalo da je sportski sektor uspeo da pronađe zamenu koja pravi još bolje rezultate, uprkos nepovoljnijoj startnoj poziciji.
Pravo je iznenađenje bilo prošle godine kada je Dante Egzum, nekadašnji visokoplasirani igrač na NBA draftu stigao u Partizan posle, reklo bi se, neuspešne odiseje u Barseloni, ali je rad sa Željkom Obradovićem izvukao najbolje od njega i trasirao mu put ka željenom povratku u Ameriku.
U suprotnom smeru je u Beograd stigao Peri Dozir, momak koga ljubitelji košarke pamte iz vremena kada je delio svlačionicu sa Nikolom Jokićem u Denveru, ali samo nekoliko meseci, usled povreda igrača na spoljnim pozicijama.
Skepse je bilo i kad je Egzum dolazio, da li je on plejmejker, na kojoj poziciji treba da igra, da li će se uklopiti, a sasvim sigurno da je njena doza bila još veća kada je objavljeno da će ga u crno-belom dresu zameniti igrač koji direktno dolazi iz NBA lige.
Bilo je opravdanja za to, Egzum je imao sezonu u Barseloni da se privikne na evropsku košarku, dok je za Dozira sve to novost, što se i pokazalo na startu sezone, kada je bilo jasno da pati zbog činjenice da ne može baš da „dozira“ svoju agresivnost u odbrani koja mu je zaštitni znak.
Ipak, kako je vreme prolazilo, momak koji može da odigra na sve tri spoljne pozicije, kao i Egzum, pronalazio je načine da se uklopi u Obradovićev sistem, a prelomna tačka svega je povreda Alekse Avramovića.
U odsustvu energetskog lidera tima, reklo bi se i prvog plejmejkera, Dozir je morao da preuzme veću ulogu na toj poziciji i zasad pokazuje da bi mogao uspešno da obavlja taj posao na evroligaškom nivou, možda i bolje od Egzuma.
Statistici nije uvek pogodno verovati, ali je u slučaju komparacije učinaka Egzuma i Dozira u prvih 12 utakmica za Partizan u Evroligi veoma interesantna.
U identičnom broju mečeva oni su bacili identičan broj poena, po 117, a samo u kategoriji izgubljenih lopti Egzum je beležio bolje partije, on je imao 22, a Dozir četiri više.
Svaka druga statistička kategorija je na strani aktuelnog igrača Partizana, od skokova (33-27), preko asistencija (42-27) do ukradenih lopti (11-8) i ukupnog indeksa korisnosti (119-116).
Ovakvi podaci ukazuju na brzu adaptaciju Dozira na evropsku košarku, ali i činjenicu da bi sa vrhunskom radnom etikom i posvećenošću koju ima prema treningu i profesionalnim obavezama, mogao da bude pravo iznenađenje za celu Evroligu, sa tendencijom poboljšanja rezultata u svakom smislu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala