- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Anketa: Većina državljana Rusije smatra da Putin treba ponovo da se kandiduje za predsednika

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2023
Pratite nas
Većina državljana Rusije (70 odsto) koje je anketirao Fond „Javno mnjenje“ saopštila je da bi ruski predsednik Vladimir Putin trebalo da se kandiduje za novi mandat, izjavila je generalni direktor projekata Fonda Larisa Pautova.
Prema rezultatima istraživanja predstavljenih tokom okruglog stola Stručnog instituta za društvena istraživanja na temu „Predsednički izbori: javno ispitivanje uoči predizborne kampanje“ u međunarodnom multimedijalnom pres centru medijske grupe „Rusija sevodnja“, na pitanje šta Putin treba da uradi 2024. godine, 70 odsto je odgovorilo da bi predsednik trebalo da se kandiduje za novi mandat, 15 odsto smatra da aktuelni ruski lider treba da napusti predsedničku funkciju, ali da ostane na drugoj rukovodećoj funkciji, 8 odsto veruje da Putin treba da izađe iz politike, a 7 odsto nije imalo odgovor.
Ispitanici su takođe pitani koja osećanja i emocije je Putin nedavno izazvao kod njih. Većina, 44 odsto navela je poverenje, 34 odsto – nadu, 31 odsto – spokojstvo, poverenje u budućnost, 30 odsto – ponos, 16 odsto – zahvalnost, 9 odsto – simpatiju, ljubav. Među navedenim odgovorima bilo je i negativnih – 11 odsto ispitanika izjavilo je da predsednik kod njih izaziva zabrinutost, 7 odsto – razočaranje, 6 odsto – nepoverenje, 3 odsto – strah, 3 odsto – sramotu, 2 odsto – antipatiju. Ravnodušno je bilo 4 odsto, a 3 odsto nije moglo da odgovori.
Više od polovine ispitanika (67 odsto) izjavilo je da Putinove aktivnosti odgovaraju interesima ljudi poput njih, 22 odsto je reklo da ne odgovaraju. Slični odgovori na pitanje da li Putin razume ili ne razume šta muči obične ljude, njihove potrebe ili interese – 74 odsto je odgovorilo pozitivno, 18 odsto je odgovorilo da predsednik ne razume.
Prema rečima Pautove, krajem oktobra-početkom novembra sprovedeno je obimno istraživanje među 6.100 ispitanika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala