- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zemlje G7 ograničavaju uvoz ruskih dijamanata

© Flickr / Judy van der VeldenDijamanti
Dijamanti - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2023
Pratite nas
Zemlje G7 (Nemačka, Velika Britanija, Italija, Kanada, SAD, Francuska, Japan) dogovorile su mehanizme za ograničavanje uvoza ruskih dijamanata, navodi se u njihovom zajedničkom saopštenju, prenosi Rojters.
Prema dokumentu, zabrana uvoza dijamanata iz Rusije stupiće na snagu 1. januara 2024. godine. Takođe, od 1. marta 2024. godine počeće da se uvode postepena ograničenja uvoza ruskih dijamanata iz trećih zemalja, a do 1. septembra sledeće godine, zemlje G7 uvešće mehanizam provere i sertifikovanja neobrađenih dijamanata. Zabrana se ne odnosi na industrijske dijamante.
Pored toga, zemlje G7 su se dogovorile da pooštre ograničenja cena ruske nafte koja će se uvoditi, između ostalog, i putem usvajanja novih sankcija.
Takođe će biti pooštrene sankcije protiv onih koji učestvuju u vojnim nabavkama Rusije i onih koji pomažu Moskvi da nabavi industrijsku opremu i ključne resurse.
U saopštenju se ističe da će zemlje G7 tražiti načine da pomognu Ukrajini da dobije odštetu od Rusije. To pitanje će analizirati ministri zemalja G7, a moguća rešenja će biti izložena na narednom sastanku grupe.
Pumpe na naftnom polju - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2023
SVET
Mediji: Naftne sankcije protiv Rusije propale
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala