- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Zašto je opasno pitati veštačku inteligenciju za savet o upotrebi lekova

© Foto : Pexels/Photo by Tara Winstead Veštačka inteligencija
Veštačka inteligencija - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2023
Pratite nas
U slučaju zdravstvenih problema, ne tražite rešenje na Guglu i ChatGPT-a, već se obratite lekaru, upozoravaju stručnjaci.
Sa uvođenjem ChatGPT-a, počela je potpuno nova era za veštačku inteligenciju. Ova tehnologija se pokazala kao izuzetno korisna u brojnim industrijama, do te mere da se mnogi već plaše da će im oduzeti posao, a jedna od oblasti u kojoj se veštačka inteligencija pokazala prilično uspešnom je – medicina. Dok se ChatGPT pokazao uspešnijim od nekih studenata u rešavanju ispita, drugi alati veštačkeinteligencije pokazali su se odličnim u dijagnozama zasnovanim na rendgenskim snimcima.
Ipak, treba imati na umu da kada su u pitanju medicinske usluge i saveti, o njima treba razgovarati sa stručnjacima od krvi i mesa, odnosno lekarima, a ne sa algoritmima. Na ovo su ranije upozorili iz „OpenAI“, čiji alat za veštačku inteligenciju nije prilagođen za pružanje preciznihmedicinskih informacija, a ChatGPT nikada ne bi trebalo da se koristi kao zamena za medicinski savet u slučaju bilo kakvih zdravstvenih problema.
„Nikada ne bi trebalo da koristite naše modele za dijagnozu ili lečenje ozbiljnih zdravstvenih stanja, u skladu sa uslovima korišćenja ChatGPT-a“, napomenuli su u „OpenAI“.
Iako je to svima jasno, mnogi i dalje koriste alate veštačke inteligencije kao i, naravno, Gugl, kako bi na osnovu određenih simptoma saznali od čega boluju i kakvu terapiju i lek da koriste. A najnovije istraživanje farmaceuta sa Univerziteta Long Ajlend pokazuje zašto to uopšte nije dobro, piše „Njujork post“.
Sa ChatGPT-om su razgovarali o lekovima i načinu njihovog korišćenja, a veštačka inteligencija je dala zadovoljavajući odgovor na samo 10 od 39 postavljenih pitanja. Što se tiče ostalih 29 pitanja, odgovori ili nisu imali nikakve veze sa upitom ili su bili nepotpuni ili potpuno netačni. Sara Grosman, naučnik koji je učestvovao u ovom istraživanju, upozorila je sve pacijente, kao i sve u zdravstvenom sistemu, da budu oprezni kada koriste ChatGPT kao izvor informacija vezanih za medicinu.
Posebno je istakla jedno pitanje o uticaju kombinovanja određena dva leka.
Prema ChatGPT-u, nisu prijavljeni neželjeni efekti i posledice kombinovane upotrebe ovih lekova, ali to nije tačno. Bez znanja o interakciji ovih lekova, pacijent bi mogao da ima neželjene posledice koje su mogle da budu sprečene, objasnila je Grosmanova kakve sve opasnosti može imati netačna informacija ChatGPT-a.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala