- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„Top je bio vreo“ na sceni u Gračanici

© Foto : ustupljeno Sputnjiku/Narodno pozorište PrištinaProba predstave „Top je bio vreo“ Narodnog pozorišta u Prištini
Proba predstave „Top je bio vreo“ Narodnog pozorišta u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2023
Pratite nas
Predstava Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici „Top je bio vreo“, prema istoimenom romanu Vladimira Kecmanovića, a u adaptaciji Ivane Dimić i režiji Nenada Todorovića, biće premijerno izvedena 9. decembra u 20 časova u Domu kulture „Gračanica“.
Ovo je prva pozorišna postavka urađena prema tom romanu, a pretpremijera je zakazana za dan ranije, 8. decembra, na istom mestu i u isto vreme, saopštilo je Narodno pozorište iz Prištine.
„’Top je bio vreo‘ nije o ratu. Nije o odrastanju u ratu, niti o deci u ratu. Nije o opsadi Sarajeva. O žrtvama i zločincima. O merenju krivice na kantaru istorije. Ko je koliko kriv i ko je prvi počeo. Svako ide na svoju stranu. Kod svojih. Tamo je jedino toplo. ’Top je bio vreo‘ je o virusu. Virusu kraja sveta koji nije pred vratima, već je dobrano zaposeo dnevnu. Ušao u spavaću. I drži nam sveću“, rekao je o predstavi reditelj Nenad Todorović.
© Foto : ustupljeno Sputnjiku/Narodno pozorište PrištinaProba predstave „Top je bio vreo“ Narodnog pozorišta u Prištini
Proba predstave „Top je bio vreo“ Narodnog pozorišta u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2023
Proba predstave „Top je bio vreo“ Narodnog pozorišta u Prištini
Scenografiju je uradio Samuel Mgolombane, kostimograf je Jelisaveta Tatić Čuturilo, za dizajn svetla je bio zadužen Nikola Zavišić, za scenski govor Ljiljana Mrkić Popović, a scenski pokret Anka Gaćeša Kostić.
U predstavi igraju: Milovan Filipović, Predrag Vasić, Anika Grujić, Nebojša Đorđević, Aleksandra Cucić, Ivana Kovačević, Jelena Orlović, Tamara Tomanović, Branko Babović/Ivan Janković, Rade Maričić, Aleksandar Ranković, Igor Filipović, Nikola Ranđelović, Nikola Stanković, Nemanja Janičić, Jasmina Stoiljković, Milica Burazer i Radmila Knežević.
© Foto : ustupljeno Sputnjiku/Narodno pozorište PrištinaPlakat za predstavu Narodnog pozorišta u Prištini „Top je bio vreo“
Plakat za predstavu Narodnog pozorišta u Prištini „Top je bio vreo“  - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2023
Plakat za predstavu Narodnog pozorišta u Prištini „Top je bio vreo“
Vladimir Kecmanović je srpski pisac, scenarista i kolumnista rodom iz Sarajeva. Autor je osam romana, jedne istorijske trilogije, dve zbirke kratkih priča i tri eseja. Po njegovim delima postavljene su četiri predstave, a po romanu „Top je bio vreo“ snimljen je i igrani film. Dobitnik je više književnih nagrada, a za roman „Top je bio vreo“ koji govori o opsadi Sarajeva dobitnik je nagrade „Meša Selimović“.
Ivana Dimić je srpski pisac, prevodilac i dramaturg. Napisala je pet zbirki kratkih priča, dva romana, šest drama, više televizijskih scenarija i pozorišnih dramatizacija. Radni vek provela je kao dramaturg i vršilac umetničkih i upravljačkih funkcija u više beogradskih pozorišta. Dobitnica je brojnih književnih i pozorišnih nagrada. Roman „Arzamas“ nagrađen je NIN-ovom nagradom 2016. godine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala