- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Otkriven spomenik Aleksandru Nevskom u Andrijevici u Crnoj Gori /foto/

© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Eparhija budimljansko-nikšićkaOtkriven spomenik Aleksandru Nevskom u Andrijevici u Crnoj Gori
Otkriven spomenik Aleksandru Nevskom u Andrijevici u Crnoj Gori - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2023
Pratite nas
Spomenik svetom blagovernom knezu Aleksandru Nevskom otkriven je danas u Andrijevici u Crnoj Gori.
Još jedan spomenik ovom istaknutom ruskom državniku i svetitelju biće otvoren danas u 17 časova u Nikšiću na pravoslavni praznik – Dan sećanja na Velikog kneza.
Dve biste, inače delo poznatog ruskog skulptora, akademika Ruske akademije umetnosti Ajdina Zejnalova, postavljene su zahvaljujući zalaganju Ruskog doma u Beogradu, Ambasade Rusije u Crnoj Gori i Srpske pravoslavne crkve. Značajno je istaći da su spomenici poklon ruskog skulptora narodu Crne Gore.
Manifestaciji u Andrejevici prisustvovali su Episkop budimljansko-nikšićki Metodije, ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenjikov, direktor Ruskog Doma u Beogradu Jevgenij Baranov, skulptor Ajdin Zejnalov, predsednik opštine Andrijevica Željko Ćulafić, predsednik opštine Berane Vuko Todorović, članovi moto kluba „Noćni vukovi“, brojni pravoslavni vernici.
© Ustupljeno Sputnjiku/Eparhija budimljansko-nikšićkaOtkriven spomenik Aleksandru Nevskom u Andrijevici u Crnoj Gori
Otkriven spomenik Aleksandru Nevskom u Andrijevici u Crnoj Gori - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2023
Otkriven spomenik Aleksandru Nevskom u Andrijevici u Crnoj Gori
Najveće srpsko pleme Vasojevića, koji žive u Crnoj Gori smatra svetog kneza Aleksandra Nevskog za svog nebeskog pokrovitelja i od 18. veka obeležavaju ovaj dan kao „zavetnu slavu“. Sredinom 18. veka pred odlučujuću bitku protiv Turaka pleme Vasojevića se molilo za pobedu svetom Aleksandru Nevskom.
Prema predanju, tokom bitke sveti knez se javio na nebu i oterao Turke u bekstvo. Sećanje na ovaj čudesan događaj živi u plemenu preko 250 godina.

Poklon ruskog skulptora narodu Crne Gore

U okviru otkrivanja spomenika, u prostorijama Opštine Andrijevica održan je sastanak predsednika Opštine Željka Ćulafića sa akademikom Ajdinom Zejnalovim. Ćulafić je tom prilikom izrazio zahvalnost Zejnalovu na „istorijskom poklonu“. Autor spomenika je naglasio da je učešće u projektu posvećenom Aleksandru Nevskom za njega bila velika čast i posebno istakao ulogu Ambasade Rusije u Crnoj Gori i Ruskog doma u njegovoj realizaciji.
U Rusiji je podignuto preko 20 spomenika Aleksandru Nevskom. Spomenici Nevskog prve su skulpturalne predstave ruskog svetitelja na teritoriji Crne Gore.
Prethodno je, 2021. godine, bista Aleksandra Nevskog otkrivena u Beogradu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala