- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Maduro naložio formiranje 24. države Venecuele

© AP Photo / Ariana CubillosPredsednik Venecuele Nikolas Maduro
Predsednik Venecuele Nikolas Maduro - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2023
Pratite nas
Predsednik Venecuele Nikolas Maduro pozvao je parlament zemlje da donese zakon za zaštitu sporne teritorije Gvajana-Esekibo, kojim bi se zapadno od reke Esekibo osnovala nova venecuelanska država i najavio hitno aktiviranje plana socijalne pomoći za celokupno stanovništvo ovih krajeva, popis i izdavanje dokumenata.
„Jedan od glavnih ciljeva organskog zakona o zaštiti Gvajane-Esekiboa je da se ostvari ovo rešenje koje je san mnogih generacija Venecuelanaca i da se jednom zauvek formira država Gvajana-Esekibo, 24. država Venecuele“, rekao je Maduro tokom sednice Federalnog saveta vlade.
Kao privremenu zakonsku meru za integraciju novog regiona Maduro je predložio predsednički ukaz o uspostavljanju „Zone integralne odbrane Gvajana-Esekibo“, čiji će tekst biti objavljen u sredu u službenom listu.
Maduro je, takođe, pozvao naftne kompanije koje posluju u nedelimitiranom moru da prestanu sa radom u roku od tri meseca, ali je dodao da je otvoren za pregovore.
Takođe je predložio širokom krugu sunarodnika da razmotre i uspostave strogo pravilo o zabrani rada sa kompanijama koje rade na pomorskim naftnim platformama po koncesijama koje je izdala Gvajana.
Venecuelanska nacionalna naftna i gasna korporacija, PDVSA, dobila je od predsednika naredbu da odmah uspostavi regionalnu poslovnicu PDVSA-Esekibo i odmah počne da izdaje operativne dozvole za istraživanje i razvoj nafte, gasa i rudnika širom Esekiba.
Zona istočno od reke Esekibo, koja je poslednjih 100 godina bila sastavni deo Gvajane, biće podeljena na tri razvojne zone i njome će se upravljati, prema rečima šefa države, iz venecuelanskog grada Tumeremo u državi Bolivar. Za načelnika vojnog i administrativnog štaba Gvajane-Esekibo privremeno je postavljen general-major Rodrigez Kabeljo.
Spor Venecuele oko teritorije Esekibo sa Velikom Britanijom i susednom Gvajanom traje još od XIX veka. Vlada Venecuele pojačala je napore da ovu teritoriju vrati u sastav zemlje nakon što su gvajanske vlasti počele da predaju naftnim kompanijama mineralima bogata područja spornih naftnih nalazišta.
Predsednik Venecuele Nikolas Maduro - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2023
SVET
Održan referendum u Venecueli: Izglasano pripajanje Esekiba
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala