- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zapadni mediji: Izrael bi mogao da potopi tunele Hamasa u Pojasu Gaze

© AFP 2023 / AHIKAM SERIIzraelski vojnici ulaze u tunele palestinskog pokreta Hamas u Pojasu Gaze
Izraelski vojnici ulaze u tunele palestinskog pokreta Hamas u Pojasu Gaze - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2023
Pratite nas
Izraelske vlasti razmatraju mogućnost potapanja morskom vodom sistema podzemnih tunela u kojima se, kako smatra izraelska vojska, kriju borci palestinskog pokreta Hamas, što bi moglo dovesti do ekološke katastrofe i dodatno pogoršati situaciju sa slatkom vodom u enklavi, piše „Volstrit džurnal“, pozivajući se na izvore u američkoj administraciji.
Prema informacijama portala, Izraelske odbrambene snage su sredinom novembra završile postavljanje pet pumpnih stanica u blizini izbegličkog kampa „El Šati“, koje mogu da pumpaju vodu iz Sredozemnog mora i poplave tunele u roku od nekoliko nedelja.
Izraelske vlasti još nisu donele konačnu odluku o ovakvom koraku, a takođe su podeljena i mišljenja u administraciji američkog predsednika Džozefa Bajdena, koju je Tel Aviv obavestio o takvoj mogućnosti.
S obzirom na to da je stepen vodonepropusnosti tunela nejasan, gotovo je nemoguće izračunati uticaj pokušaja njihovog plavljenja na tlo i podzemne vode, niti saznati šta će biti sa vodovodnim i kanalizacionim sistemom u enklavi. Osim toga, postoji mogućnost da zbog poplava i zemlju mogu da dospeju opasne materije koje se verovatno nalaze u tunelima, čija bi dužina mogla da iznosi i do 500 kilometara.
Kako primećuje „Volstrit džurnal“, neki bivši američki zvaničnici smatraju da bi takva mera mogla da dovede Bajdena i njegovu administraciju u tešku situaciju i dovede do osude celog sveta.
Pritom, za vreme potrebno da se tuneli poplave, militanti koji se tamo kriju moći će da ih napuste. Prema mišljenju jednog bivšeg agenta CIA, plavljenje tunela u dugoročnoj perspektivi može da primora Hamas da ih napusti, ali ako se u njih pusti slana voda, „to bi moglo da pogorša humanitarnu krizu“ u enklavi.
Soldat stoit v tonnele, vыrыtom, po slovam izrailьskoй armii, boevikami HAMAS - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2023
MULTIMEDIJA
Kako izgledaju „tuneli“ Hamasa /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala