- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Sa Dodikom u Sudu BiH i advokati Bubić, Petronijević i Nobilo

© Foto : RTRS/JutjubMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2023
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sutra će se odazvati pozivu Suda BiH i sa pravnim timom prisustvovati glavnom pretresu, potvrdio je advokat predsednika Srpske Goran Bubić.
Bubić je u izjavi za RTRS rekao da se Sud još nije oglasio o jučerašnjem zahtevu odbrane da sudski postupak protiv predsednika Srpske i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića bude premešten u banjalučki Osnovni sud.
Osim advokata Bubića, glavnom pretresu prisustvovaće i članovi šireg tima za odbranu predsednika Srpske, među kojima su beogradski i hrvatski advokati Goran Petronijević i Anto Nobilo.
Petronijević je ranije danas u izjavi za Tanjug istakao da će nekoliko kolega iz Centra za obnovu međunarodnog prava takođe biti u sudnici i javnosti objasniti regularnost ovog postupka.
"To što oni Dodiku stavljaju na teret je jedna vrsta tolikog licemerja, to je kao tužiti patrijarha što nas je krstio. Tužiti Dodika zbog toga što je potpisao Ukaz o stupanju na snagu zakona ili izvršenju zakona koji je donela Narodna skupština Republike Srpske kao predstavnički organ. On je imao obavezu da potpiše akt donesen u Parlamentu", precizirao je Petronijević.
Sutrašnje ročište je trebalo da bude održano 21. novembra, ali je odloženo zbog ranije preuzetih Dodikovih obaveza, puta u Mađarsku.
Na prvom ročištu, održanom u Sudu BiH 16. oktobra, Dodik i Lukić su se izjasnili da ne razumeju optužnicu, što je sudija protumačila da se ne osećaju krivim.
Dodiku i Lukiću se sudi zbog nesprovođenja odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita, koji u Republici Srpskoj nije priznat jer njegov izbor nije potvrđen u Savetu bezbednosti UN kako je to predviđeno Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala