- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Makar jedan dan u godini: Papa Franja želi da ujedini sve hrišćane

© AP Photo / Alessandra TarantinoPapa Franja
Papa Franja - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2023
Pratite nas
Papa Franja je na nedavno održanom sastanku sa vatikanskim teolozima izrazio želju da svi hrišćani slave Vaskrs zajedno na trajnoj osnovi, piše portal „Kat.net“.
Poglavar Rimokatoličke crkve podsetio je da se 2025. godine navršava 1.700 godina od prvog Vaseljenskog sabora na kojem je utvrđeno vreme praznovanja Vaskrsa, te da bi svi hrišćani stalno trebalo zajedno da slave taj dan.
On je istakao da 2025. godine Vaskrs pada na isti dan i u zapadnom i u istočnom kalendaru.

„Bilo bi divno kada bi to bio konkretan početak trajnog zajedničkog praznovanja Uskrsa“, kazao je papa.

Obraćajući se predstavnicima Međunarodne teološke komisije Vatikana, papa Franja je takođe pozvao da se „ponovo otvori Nikejski sabor“, piše portal.
Kako objašnjava „Nezavisima gazeta“, upravo 2025. godine datum pravoslavnog Uskrsa, koji se računa po aleksandrijskoj pashaliji (poseban sistem računanja po julijanskom kalendaru koji je prvi put predložen oko 277. godine), poklopiće se sa datumom katoličkog Uskrsa koji se računa prema gregorijanskom kalendaru koji je na snazi od 1583. Osnovni princip za računanje datuma praznovanja Uskrsa, prema odlukama sa Nikejskog sabora, bio je da se on praznuje prve nedelje posle punog meseca nakon prolećne ravnodnevnice, ali uvek posle jevrejske Pashe. Za datum prolećne ravnodnevnice određen je 21. mart. Međutim, u osnovi aleksandrijske pashalije je raspored mladog i punog meseca, koji se zasniva na 19-godišnjem metonskom ciklusu (vremenski period od 6.939 dana 14 sati i 15 minuta). A u gregorijanskoj pashaliji, sa približno istim proračunima, postoji koncept i „solarne“ i „lunarne“ „jednačine“. Zbog te razlike, datumi praznovanja Uskrsa kod pravoslavaca i katolika mogu se razlikovati skoro mesec i po dana.
 Patrijarh Moskovski i sve Rusije Kiril i papa Franja  - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2023
RUSIJA
Ipak, ništa od susreta ruskog patrijarha i pape: Franja otkazao posetu Dubaiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala