- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik posle sastanka u Briselu: Srpska je za evropski put uz očuvanje njenih nadležnosti

© Foto : RTRS/JutjubMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2023
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik naglasio je danas posle Političkog foruma EU i BiH da Brisel traži prilagođavanje kroz reforme, odnosno da odluke autonomno donose domaće vlasti, a ne stranci i poručio da Ustav BiH mora biti poštovan.
Republika Srpska jeste za evropski put - ali na tom putu ima mnogo nerešenih pitanja. Mora se poštovati ustavna struktura BiH, a strane sudije otići iz Suda BiH. To je demokratska Evropa kojoj teži Srpska, Dodikova je poruka evropskim zvaničnicima u Briselu.
Sastanak sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem on je nazvao dobrim uz ocenu da su se čule ohrabrujuće poruke.

„Očigledno Republika Srpska bez vidljivosti neće moći biti deo paketa saglasnosti za EU, ako treba da na kraju tog puta bude eliminisana, Republika Srpska u tome neće učestvovati. Mi to pratimo. Imate neke parlamentarce koji su izlobirani, koji to komentarišu. Moje pitanje njima je kakvo je to vladavina prava, ako je neki stranac Kristijan Šmit, a predstavlja se kao visoki predstavnik koji je nelegitimno tu“, rekao je Dodik.

Iako je odlazak stranih sudija i zatvaranje OHR-a i evropski uslov, stavovi domaćih aktera nisu usaglašeni ni u Briselu. Vladajuće stranke iz Federacije priznaju - to jeste uslov Brisela, ali nude izgovore, piše RTRS.
Republika Srpska je deo rešenja, a ne problema, ponovio je i u Briselu Dodik. Jasno je, kaže da je Srpska za evropski put, ali uz uslov očuvanja njenih nadležnosti.
„Donijeli smo pet ili šest zakona i kada je došlo do Ustavnog suda BiH, tu je nastao zastoj. Ustavni sud je nezaobilazna tema. Možemo da razgovaramo, a to je da Apelaciono veće ima sedište u Banjaluci, ali još nemam saglasnost za takvo nešto. I uz to Zakon o sprečavanju pranja novca, to bi se moglo završiti“, naveo je Dodik.
Logo EU na zgradi sedišta Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2023
REGION
Evropska komisija se nada početku pregovora o pridruživanju za Bosnu i Hercegovinu u martu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala