- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Veliki pritisak na Bajdena – pokretanje opoziva uz optužbe za genocid i korupciju

© AP Photo / Stephanie ScarbroughAmerički predsednik Džozef Bajden
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2023
Pratite nas
Najava republikanaca da će pokrenuti postupak opoziva Džozefa Bajdena uz podizanje optužnice za pomaganje izraelskog genocida u Gazi i brojne optužbe za korupciju pokazuju da sa približavanjem američkih predsedsedničkih izbora raste pritisak na aktuelnog predsednika, smatra analitičar Branko Pavlović.
Predsedavajući Predstavničkog doma američkog kongresa Majk Džonson nada se da će uskoro doći do glasanja za opoziv američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Između opoziva, optužbi za genocid i korupcionaških afera

Republikanci su mesecima istraživali poslovanja Bajdena i njegovog sina Hantera u potrazi za nepravilnostima koje bi mogle da iskoriste kao osnovu za opoziv.
Istovremeno, lideri muslimanskih grupa u američkim saveznim državama za koje se ne zna unapred za kog kandidata tradicionalno glasaju na predsedničkim izborima, poručili su da će „mobilisati ljude“ u svojim zajednicama u kampanji protiv reizbora Bajdena, zbog njegove podrške Izraelu u ratu u Gazi.
Pre nešto manje od mesec dana, grupa za građanske slobode „Centar za ustavna prava“ podnela je federalne tužbe, protiv Bajdena, državnog sekretara Entonija Blinkena i sekretara odbrane Lojda Ostina jer „nisu sprečili, a pomogli su genocid u Gazi“.
Bajden je nedavno svedočio pred tužilaštvom u okviru istrage o nepropisnom čuvanju poverljivih dokumenata koji su pronađeni u njegovoj privatnoj kancelariji i navodno uključuju obaveštajne dosijee o Ukrajini, Iranu i Velikoj Britaniji.
Sudski proces protiv sina američkog predsednika Hantera Bajdena je u toku, a on je optužen za posedovanje vatrenog oružja i pored toga što je bio zavisnik od droge, kao i zbog davanja lažnih izjava pri kupovini oružja. Hanter Bajden se suočava sa kaznom zatvora do 25 godina, ukoliko bude osuđen za tri tačke optužnice.

Pojačavanje pritiska – Bajden gubi podršku demokrata

Branko Pavlović smatra da je reč o političkim pritiscima koji neće dovesti do pravnog, odnosno stvarno ozbiljnog procesa opoziva Bajdena kao predsednika SAD. To je samo pojačavanje pritisaka koji već postoje i idu ka tome da pokažu je čitava Bajdenova politika loša.
Međutim, sve što se dešava na Bliskom istoku veoma loše utiče na ljude koji nisu belci, a podržavaju Demokratsku stranku kao i na mlađe demokrate, tako da unutar stranke Bajden gubi podršku koju je ranije imao, kaže Pavlović za Sputnjik.
„Ukrajina takođe dokazuje da je čitava politika bila pogrešna i onda republikanci koriste priliku da bi pojačali svoj pritisak na Bajdena. U tom smislu to je jedan proces koji ima kao pravnu formu, ali je u suštini to politička igra, realno ne i pravna“.

Gaza opasnija za Bajdena od afera

Pavlović dodaje da bi sve afere u koje je upleten Hanter Bajden kad bi imale neki ozbiljniji epilog i kad bi ih mediji u SAD ozbiljnije pokrivali, a ne zataškavali, mogle da imaju uticaj na Bajdenov pad popularnosti.
„Ali u datim okolnostima kod već veoma podeljenog javnog mnjenja 'za' i 'protiv', novi dokazi nemaju toliko velikog značaja koliko bi u drugim okolnostima imali. Prosto, ljudi su ili na jednoj ili na drugoj strani. Ali ovo kršenje ljudskih prava i etničko čišćenje Izraela bi moglo veoma da pogodi biračko telo demokrata upravo zbog onih koji su muslimani, a glasali su za demokrate i onih koji su mladi i bezuslovno veruju u ljudska prava. Tih 6.000 ubijene dece u Gazi pogađa ih mnogo više nego korupcionaške afere. Korupcionaške afere u svetlu ovih strašnih događaja zapravo blede i padaju u drugi plan“.
Muslimanski lideri koji su okrenuli leđa Bajdenu ne podržavaju ni Trampa i njihovo glasovi bi lako mogli otići nekom nezavisnom kandidatu, ali teško je danas prognozirati kome bi se u tom slučaju „prelili“ glasovi u tim državama.

Od Neatnijahua zavisi popuštanje pritiska

Međutim, pritisak na Bajdena će se pojačavati sve dok Izrael ne obustavi vojna dejstva u Gazi, a do toga bi, ipak moglo doći u dogledno vreme.
„Mislim da ni Netanijahu neće izdržati taj pritisak. Biće suočen sa značajnim vojnim problemima u planiranju svoje akcije i mnogo toga će se sve više zaoštravati za samog Netanijahua, tako da to ne može niko da prognozira. Međutim, nije neizgledno da u nekom trenutku pritisak na Netanijahuovu vladu bude veliki i da će onda morati da prekinu makar sa oružanim dejstvima“, zaključio je Pavlović.
Američki predsednik Džo Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2023
SVET
Bivši američki obaveštajni oficir: Upoređivanje Rusije sa Hamasom rezultat je Bajdenove demencije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala