Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Probni balon za Srbiju: Evropska unija ili Kosovo i Metohija

© AP Photo / Darko VojinovicKosovo
Kosovo - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2023
Pratite nas
Evropska unija zna da se Srbija neće odreći Kosova i Metohije zarad evropskog puta tako da sam uveren da je ova priča oko ugrađivanja Ohridskog sporazuma u poglavlje 35 više neka vrsta probnog balona, ocena je politikologa Stevice Deđanskog.
Ukoliko Evropska unija ostane pri stavu da od Evropske komisije zatraži da se u poglavlje 35 uvrsti u potpunosti Ohridski sporazum, koji Srbija nije u potpunosti prihvatila niti potpisala logično se postavlja pitanje da li bi to bio kraj puta Srbije ka evropskim integracijama.

Probni balon za Beograd

Profesor dr Stevica Deđanski iz Centra za međunarodnu saradnju kaže da ukoliko su ove najave ispostave kao tačne Srbija će izabrati sasvim sigurno – Srbiju a EU će pokazati da Srbiju ne želi u svom jatu.
„Postoje dve opcije: da se na vlast u Srbiju dovede neko ko će prodati Kosovo i Metohiju zarad evropskog puta. Druga opcija je da u ovoj sadašnjoj postavci političkih snaga tako nešto nije moguće da se uradi ili desi,“ uveren je Deđanski.
Ukoliko pak, nastavlja on, EU bude na tome insistirala i pokušala da sa reči pređe na delo, onda je jasno da mi tu nema šta da tražimo.
„Sklon sam tome da verujem da EU ovo neće postaviti kao uslov. Naravno, očekuje se da nas pritiskaju ali ne mislim da će uraditi ovo što najavljuju. Mislim da to neće staviti na dnevni red zato što će na taj način Srbiju i građane Srbije samo odbiti još više od puta ka EU. Ako im je to cilj, onda će uraditi ovo a ako nije pokušaće nekim drugim stvarima da nas pritisnu da naš stav što više otupimo i da dođu do svog krajnjeg cilja,“ veruje sagovornik Sputnjika.

EU zna da se Srbija neće odreći KiM

Deđanski podseća da je Srbija Ohridski sporazum primila k znanju i rekla da će ga razmotriti, ali da nije na njega stavila potpis, tako da ne može, kao što pojedini u EU ali i kod nas tumače, da se kaže da smo mi taj sporazum prihvatili.
Zastave Srbije i EU u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2023
SRBIJA
Zapad pravi ključnu grešku: Ucenjuju Srbiju - lako može da se desi da ostanu bez nje
„Oni ne kriju krajnji cilj a to je da mi priznamo Kosovo i Metohiju što mi nećemo da uradimo. Tako da sa postavljanjem ultimativnog stava neće ništa postići, jer Srbija će izabrati KiM,“ kaže Deđanski.
On ističe da i evropski stratezi to dobro znaju, i zato više je sklon tome da je ovo možda neki probni balon koji je pušten da vide našu reakciju nego što misle da time mogu nešto da postignu.
„Ne verujem da će tu baš da do toga dođe i da će odluka biti jednoglasna iako ima država koje su podržale nemačko –francuski plan koji se sada naziva Ohridskim iako ne priznaju KiM. To ne znači da će one sada podržati ovu nameru EU. Osim njih ima i drugih država koje su na našoj strani poput Mađarske ili Slovačke koja sigurno ne bi glasala za nešto što nama ne ide u prilog,“ ocena je Deđanskog.

Ohridski sporazum nismo prihvatili

Nikakvog smisla nemaju, zaključuje Deđanski, insinuacije da smo mi pristali još u Ohridu da ovaj sporazum postane deo pregovaračkog poglavlja sa EU, jer da je tako to bi značilo i da smo sporazum prihvatili i onda sve ovo što se dešava ne bi imalo smisla.
Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je podsetio da postoje stvari koje Srbija može da implementira iz Ohridskog sporazuma, dodajući da je to nebrojeno puta rekao i Emanuelu Markonu i Olafu Šolcu i svima drugima, kao i što je rekao da je apsolutno nemoguće pristati na odredbu tog sporazuma a to je članstvo Kosova u UN.
On je poručio da nije moguće Ohridski sporazum u celini uvrstiti u poglavlje 35 jer bi se time de fakto zatvorila vrata za Srbiju.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2023
SRBIJA
Vučić: Lavrov je rekao istinu – kako je Zapad varao Srbiju posle Briselskog sporazuma
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2023
SRBIJA
Vučić: EU bi defakto zatvorila vrata za Srbiju ako Ohridski sporazum uvrsti u poglavlje 35
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala