- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Mićović: Goriva ima dovoljno, cene ostaju na sadašnjem nivou

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICBenzinska pumpa u Beogradu
Benzinska pumpa u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2023
Pratite nas
Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) Tomislav Mićović izjavio je da goriva ima dovoljno i da će cene ostati na sadašnjem nivou, jer nema indikacija da će doći do nekih većih turbulencija.
"OPEK zemlje proizvode oko 33 miliona barela na dan u 2023. godini i to je smanjenje od 0,91 milion barela", rekao je Mićović za RTS.
On je naveo i da je cena od 80 dolara za barel, iako zemlje izvoznice nafte kažu da nije realna, u koridoru od plus, minus 85 dolara za barel i realno je prihvatljiva cena i za potrošnju i za proizvodnju.
Mićović je kazao i da su svih prethodnih meseci, kada je najavljivana sednica OPEK-a, špekulanti uspevali da podignu cenu nafte i da jeftinu kupljenu naftu rasprodaju.
"Kotacije dizela na međunarodnom tržištu i našeg tržišta se poklapaju i pokazuju koliko na maloprodajnu cenu u Srbiji dominantno utiču kotacije sa međunarodnog tržišta", napomenuo je Mićović podsetivši da su se maloprodajne cene u Srbiji kretale od 222 do 150 dinara.
Prema njegovim rečima, sadašnja cena od 200 dinara po litru dizela je apsolutno u skladu sa promenom međunarodnog tržišta.
Mićović je kazao i da je januar i februar period kada je najmanja potrošnja goriva.
"Nikakvih problema sigurno neće biti s količinama, a komercijalne zalihe su na takvom nivou, da možemo i januar da premostimo ukoliko bude leda. Nikada led ne traje tako dugo, mnogo su opasniji letnji periodi kada je suša i nizak vodostaj, on može trajati mesecima. Led može trajati mesec dana, svi su za to spremni", istakao je Mićović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala