- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„Mi, životinje“: Fotografije Aleksandra Damnjanovića - kao upozorenje i poziv

© Foto : Sputnjiku ustupio Aleksandar DamnjanovićIzložba "Mi, životinje" nije samo umetnički događaj već i poziv na akciju.
Izložba Mi, životinje nije samo umetnički događaj već i poziv na akciju.
 - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2023
Pratite nas
Izložba "Mi, životinje", kolekcija umetničkih fotografija Aleksandra Damnjanovića, biće otvorena u četvrtak 7. decembra u 20 časova u najstarijoj fotografskoj galeriji u Beogradu koja nosi ime Nikole Radoševića.
Aleksandar Damnjanović ima duboke veze sa Galerijom „Nikola Radošević“. Kao Radoševićev učenik, jedan je od fotografa tradicije kojoj ga je doajen i naučio. Fotografija je za njega mnogo više od slikanja trenutka , to je pripovedanje priče svetlošću.
Dela ovog fotografa privlače vizuelnom lepotom, ali i podstiču na duboko promišljanje o odnosu između čoveka i prirode, a izložba „Mi, životinje“ nije samo umetnički događaj, već i poziv na akciju, na delovanje.
Kroz pažljivo postavljene figurice životinja, Damnjanović publiku vodi na putovanje kroz svoju viziju prirode, postavljajući pitanja o našem mestu u njoj.
Fotografije nisu samo vizuelno zadivljujuće, već i snažno edukativne, pozivaju posmatrača na razmišljanje o ekološkim izazovima i potrebi za očuvanjem biološke raznovrsnosti.
© Foto : Sputnjiku ustupio Aleksandar DamnjanovićKroz pažljivo postavljene figurice životinja, Damnjanović publiku vodi na putovanje kroz svoju viziju prirode
Kroz pažljivo postavljene figurice životinja, Damnjanović publiku vodi na putovanje kroz svoju viziju prirode - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2023
Kroz pažljivo postavljene figurice životinja, Damnjanović publiku vodi na putovanje kroz svoju viziju prirode
„Ukazujući na životinjski svet, a govoreći o ljudskom, pozivam svakog od nas na samorefleksiju, na kritičko promišljanje o sopstvenom delovanju u uzajamnom odnosu sa drugim ljudima, životinjama, biljkama. Pozivam na iznalaženje lepše slike stvarnosti, na spremnost na promenu, na razumevanje i prihvatanje“, kaže autor i dodaje da svaka fotografija nosi duboku simboliku i poruku o važnosti očuvanja životinjskog sveta, za šta svaki pojedinac ima odgovornost.
Aleksandar Damnjanović rođen je 1970. u Beogradu, a nakon školovanja u VI beogradskoj gimnaziji i Arhitektonskoj tehničkoj školi, 1990. upisao je školu fotografije kod Nikole Radoševića. Tokom studiranja radio je kao asistent u foto-studiju Ulija Štajnmeca u Dizeldorfu. Već 1993. u Taormini dobio je Medalju kao mlada nada jugoslovenske fotografije – Anastas Jovanović, a naredne godine počinje profesionalno da se bavi fotografiju.
U Indiji je 1994. fotografisao svoje proputovanje od Nju Delhija do Mumbaja, a po povratku u Beograd dobija i prve klijente za reklamne fotografije, osniva marketinšku agenciju sa foto i video studijom, a 2001. otvara i studio u Beogradu, radeći za mnoge reklamne agencije.
© Foto : Sputnjiku ustupio Aleksandar DamnjanovićDamnjanovićeve fotografije podstiču na duboko promišljanje o odnosu između čoveka i prirode
Damnjanovićeve fotografije podstiču na  duboko promišljanje o odnosu između čoveka i prirode - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2023
Damnjanovićeve fotografije podstiču na duboko promišljanje o odnosu između čoveka i prirode
Damnjanović je jedini FEP (Federation of European Professional Photographers) sertifikovani fotograf iz klase IVAS akademije, na ovim prostorima.
Radio je u Dubaiju, u Južnoafričkoj Republici, Australiji, Meksiku, Maleziji, a posle brojnih grupnih izložbi kod nas i u inostranstvu, ovo je njegova prva samostalna postavka.
Na otvaranju će biti promovisan i kalendar za 2024. godinu, koji donosi sve fotografije iz ove kolekcije, uz inspirativne citate i tekstove autora. Izložba će biti otvorena do 17. decembra.
© Foto : Sputnjiku ustupio Aleksandar DamnjanovićAleksandar Damnjanović
Aleksandar Damnjanović - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2023
Aleksandar Damnjanović
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala