Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije
Izbori u BiH - Sputnik Srbija

IZBORI U birački spisak građani upisani na osnovu prijave adrese

Pratite nas
U Srbiji će 17. decembra biti održani vanredni parlamentarni i lokalni izbori, kao i pokrajinski izbori u AP Vojvodini. Lokalni izbori će se održati u 65 gradova i opština.
Republička izborna komisija utvrdila je zbirnu izbornu listu kandidata za učešće na parlamentarnim izborima na kojoj je 18 lista sa 2.817 kandidata predloženih za 250 poslaničkih mesta.
Zbirna lista će biti istaknuta na svakom biračkom mestu u Srbiji, a na glasačkim listićima koji će se naći pred biračima izborne liste biće raspoređene po redosledu njihovog proglašenja.
Gradska izborna komisija usvojila je zbirnu listu za odbornike Skupštine grada Beograda. Na zbirnoj listi je 14 izbornih lista koalicija, stranaka i grupa građana.
I Pokrajinska izborna komisija je donela Odluku o utvrđivanju Zbirne izborne liste za izbor poslanika u Skupštinu Autonomne pokrajine Vojvodine. Na Zbirnoj listi se nalazi 13 izbornih lista
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
16:55 04.12.2023
Martinović: U biračkom spisku građani upisani na osnovu prijave adrese
Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović izjavio je danas da jedinstveni birački spisak u koji je u Srbiji upisano 6.500.165 građana sa pravom glasa podrazumeva da su ti građani upisani, odnosno prijavljeni na određene adrese i da se tako vode u tom spisku.
Razlika između broja popisanog stanovništva i broja birača koji imaju pravo glasa na decembarskim izborima, predstavlja zapravo faktički i pravni popis i ona je u manjem ili većem broju uvek postojala, rekao je Martinović za Tanjug.
„Popis stanovništva predstavlja popis faktičkog stanja, a jedinstveni birački spisak podrazumeva da su građani upisani, odnosno prijavljeni na određene adrese i tako se vode u jedinstvenom biračkom spisku", objasnio je Martinović.
On je napomenuo da zbog toga uvek, a ne samo sada, postoji izvesna razlika u brojevima između popisa stanovništva i birača koji su upisani u birački spisak.
"Da pojasnim, popis stanovnika je faktičko stanje, a birački spisak je pravno stanje. Između pravnog i faktičkog stanja uvek postoji veći ili manji jaz, ali ono što je važno da građani znaju je da se jedinstveni birački spisak danas vodi kao elektronska baza podataka i svi građani Republike Srbije imaju mogućnost uvida u birački spisak", rekao je on.
Dodaje i da su povezane matične knjige sa jedinstvenim biračkim spiskom i da je sve ažurno, kao i da građani mogu da elektronskim putem izvrše, ne samo uvid, već i da zatraže upis u birački spisak ili izmenu svojih podataka.
"Mislim da smo postigli najviše moguće evropske standarde u vođenju jednog tako važnog registra i želim da se zahvalim svojim kolegama iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, koji su uradili najveći deo posla, kao i Kancelariji za Informacione tehnologije i elektronsku upravu", rekao je Martinović.
On je ocenio i da je Srbija mnogo napredovala kada je u pitanju proces digitalizacije i u ovom trenutku ima više od dva miliona građana koji imaju svoj nalog na portalu eUprava i koji mogu da koriste sve aplikacije koje su tu nalaze.
"To samo govori da su građani prepoznali prednost informacionih tehnologija u ostvarivanju svojih prava", rekao je Martinović.
Prema podacima RIK-a, ukupan broj birača u Srbiji koji mogu da izađu na izbore 17. decembra je 6.500.165.
Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2022. godine, broj stanovnika Republike Srbije je 6.647.003.
13:33 04.12.2023
Najviše glasačkih mesta za Srbe u inostranstvu u BiH, Nemačkoj, Austriji i Italiji
Državljani Srbije koji žive u inostranstvu na predstojećim izborima zakazanim za 17. decembar imaće priliku da glasaju u 35 zemalja na 81 biračkom mestu, od kojih će najviše - 19 biti otvoreno u BiH, zatim u Nemačkoj šest i po pet u Austriji i Italiji.
Prema podacima RIK-a, za glasanje se prijavilo 32.216 građana Srbije koji žive van matice. Za narodne poslanike u Skupštini Srbije moći će da glasaju na rekordnom 81 biračkom mestu u inostranstvu, od 2004. godine od kada je pripadnicima dijaspore omogućeno da glasaju u inostranstvu. Glasanje će biti obavljano u najvećem broju u diplomatsko konzularnim predstavništvima.
Više od trećine biračkih mesta biće otvoreno u zemljama bivše SFRJ.
U BIH će se glasati u Sarajevu, u Banjaluci i Bijeljini na dva mesta, u Mostaru, Trebinju, Bijeljini, Višegradu, Bratuncu, Doboju, Zvorniku, Branjevu, naselju Lopare, Rudu, Prijedoru, Mrkonjić Gradu, Palama i Novom Goraždu. U Crnoj Gori glasaće se u Podgorici, Beranama, Herceg Novom i Sutomoru.
U Severnoj Makedoniji glasaće se u ambasadi u Skoplju i Klubu rezervnih vojnih oficira u Kumanovu. U Hrvatskoj u Zagrebu i Vukovaru, a u Sloveniji u Ljubljani.
Na severnoameričkom kontintetnu glasaće se na šest mesta, na jednom u Afriici i jednom na Novom Zelandu.
U SAD će biti otvorena tri mesta - u ambasadi u Vašingtonu, i konzulatima u Čikagu i Njujorku, kao i u Kanadi i to u Vankuveru, Otavi i Torontu.
Na Novom Zelandu glasaće se na Vajtklif koledžu u Oklendu, u Centalnoafričkoj Republici u gradu Bangui u bazi "Morava".
Srpska dijapora će moći da izađe na izbore i u Švajcarskoj i to u Bernu, Cirihu, Ženevi i Luganu. Po dva biračka mesta biće otvorena i u Rusiji - u Moskvi i Sočiju, Francuskoj u Strazburu i Parizu i Švedskoj - u Stokholmu i Malmeu.
U Belgiji će biti otvoreno jedno biračko mesto, kao i u Bugarskoj, Danskoj, na Kipru, Malti, Libanu, Luksemburgu, u Mađarskoj, Portugalu, Norveškoj, Rumuniji, Slovačkoj, Turskoj, u UAE (Abu Dabi), UK, Finskoj, Holandiji i Španiji.
U Italiji će se glasati u Rimu, Milanu, Trstu, Vićenci i Valdanju.
U Nemačkoj će za glasače biti otvorena mesta u ambasadi u Berlinu i konzulatima u Dizeldorfu, Minhenu, Frankfurtu, Hamburgu i Štutgartu.
Na osnovu odluke o određivanju vremena početka i završetka glasanja na biračkim mestima u inostranstvu, koju je donela Republička izborna komisija u Kanadi, Portugalu, SAD i u Ujedinjenom Kraljevstvu glasaće se dan ranije, 16. decembra od 7 do 20 sati.
RIK je doneo odluku da se zbog razlike u vremenskim zonama u četiri države glasanje obavi dan ranije nego u Srbiji, dok će na svim ostalim biračkim mestima biti 17. decembra od 7 do 20 časova.
Rezulati glasanja na biračkim mestima u inostranstvu ne smeju se javno saopštavati pre završetka glasanja u Srbiji.
13:21 04.12.2023
Ruska stranka: Učinićemo sve da Srbija nikad ne uvede sankcije Moskvi
Lider Ruske stranke Slobodan Nikolić i nosilac republičke liste pod brojem 16 u saopštenju za medije zahvalio je državnom rukovodstvu Ruske Fereracije i predsedniku Vladimiru Putinu na, kako navodi, principijelnom stavu Ruske Federacije u zaštiti teritorijalnog integriteta, nacionalnog suvereniteta, kao i teritorijalne celovitosti Republike Srbije.
Principijelno insistiranje na poštovanju Rezolucije 1244 Saveta bezbednositi Ujedinjenih nacija, garantuje da je Kosovo i Metohija neotuđivi deo Republike Srbije, navodi Ruske stranka.
“Kao bratskom narodu ulaskom u parlament učinićemo sve da Srbija nikada ne uvede sankcije Ruskoj Federaciji na kojima licemerni Zapad insistira. Zapad ima partnere, mi imamo braću“, navodi se u saopštenju.
13:20 04.12.2023
Aleksić u Gračanici: Protiv smo kršenja Ustava Srbije
Nosilac poslaničke liste "Srbija protiv nasilja“ Miroslav Aleksić izjavio je u Gračanici da se u toj listi "bore za normalizaciju života na KiM, za bezbedan život svih građana, ali protiv kršenja Ustava Srbije, priznavanja Kosova i stolice u UN-u“, optužujući aktuelnu vlast "da je Srbiju dovela u jako tešku sitauciju“.
"Na KiM je neophodna normalizacija života, stvaranje uslova za bezbedan život svih građana koji ovde žive, ali svaki dogovor koji podrazumeva kršenje Ustava Srbije, koji podrazumeva bilo kakvo priznanje Kosova i Metohije ili stolicu u UN, je neprihvatljiv za listu ’Srbija protiv nasilja’ i mi nećemo to prihvatiti, ali ćemo svakako nastaviti da razgovaramo i da se borimo i da kroz institucije i saradnju sa međunarodnom zajednicom stvorimo uslove za normalan život na KiM“, rekao je Aleksić.
Aleksić sa grupom poslaničkih kandidata boravi danas na KiM. Pre podne su prisustvovali liturgiji u manastiru Gračanica povodom praznika Vavedenja Presvete Bogodorodice, a popodne će u Kosovskoj Mitrovici položiti venac na mestu gde je ubijen Oliver Ivanović a onda će razgovarati sa građanima.
"Danas je Kosovo na neki način protektorat gde i vlasti Srbije i takozvanog Kosova i međunarodne zajednice imaju svoje ingerencije. Ne može se na bilo koji način jednostrano donositi bilo kakva odluka, niti bilo koji pojedinac, pa neka je on i predsednik države, ne može u svoje lično ime donositi odluke, bez institucija Republike Srbije“, istakao je Aleksić.
Poručio je da lista koju predvodi želi da stvori "jednu normalnu Srbiju, normalno društvo, bez nasilja, društvo pravde, bez kriminala i korupcije jer ne može kriminal da rešava važna državna pitanja“.
12:38 04.12.2023
Kisić: Srbija ide odlučnim korakom napred
Predstavnica liste "Aleksandar Vučić-Srbija ne sme da stane" Darija Kisić na druženju sa građanima Surčina istakla je da Srbija ide odlučnim korakom napred kao i da se svakodnevno brine o svim građanima.
Darija Kisić je još jednom naglasila da je država posebno zahvalna penzionerima, koji su podneli naveći teret kada je bilo najteže.
"Država je obezbedila 20.000 dinara jednokratne finansijske podrške uz planirano povećanje penzija. Penzioneri znaju da cene trud i rad, i odlično znaju da naša zemlja ne sme da stane na putu razvoja i napretka“, rekla je Kisić, saopštila je Srpska napredna stranka.
Kisić je pozvala prisutne da 17. decembra glsaju za listu „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“.
12:10 04.12.2023
NADA: Razvojna banka Srbije bila bi pokretač razvoja domaće privrede
Srpska koalicija NADA, koju čini Novi DSS i POKS, zalaže se za formiranje Razvojne banke Srbije koja bi bila pokretač razvoja domaće privrede.
"Napravićemo ozbiljnu Razvojnu banku i spojiti je sa tri institucije, Fondom za razvoj, Agencijom za osiguranje i finansiranje izvoza i Srpskom bankom, u jednu instituciju", rekao je predsednik Nove DSS Miloš Jovanović i napomenuo da bi ta banka favorizovala domaće privrednike, poljoprivrednike i domaći kapital.
On je istako da će forsirati razvoj namenske i prehrambene industrije i smatraju da strani kapital ne može da razvija našu privredu.
"Njihov interes je da zarade novac, ostvare profit i odu u manje razvijene zemlje. Moramo se osloniti pre svega na sopstvenu pamet i preduzetništvo. Naravno, omogućiti i strancima ulaganje, ali ne po povoljnijim uslovima od domaćih preduzetnika", rekao je Jovanović i dodao da se na taj način čuva politička nezavisnost naše zemlje.
11:32 04.12.2023
Vacić: Promeniti namenu Muzeja 25. maj, izmestiti zemne ostatke Josipa Broza Tita
Kandidat za gradonačelnika Beograda i nosilac liste "Da se vojska na Kosovo vrati" Miša Vacić rekao je da bi promenio namenu Muzeja 25. maj, a da bi Kuće cveća trebalo izmestiti zemne ostatke Josipa Broza Tita.
"Kao gradonačelnik promenio bih namenu Muzeja 25. maj, da postane muzej oba antifašistička pokreta, kako ravnogorskog tako i partizanskog, dok bi iz Kuće cveća izemestio zemne ostatke Josipa Broza Tita", rekao je Vacić.
On je dodao da nema potrebe da budu na Dedinju, jer, kako je rekao, "Srbi Tita ne vole".
10:21 04.12.2023
Aleksandar Šešelj: Vodićemo srpski narod putem suvereniteta i slobode - bez EU, kolonizacije i potčinjavanja
Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke i kandidat za narodnog poslanika na listi "Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka" Aleksandar Šešelj je poručio da će radikali voditi srpski narod putem suvereniteta i slobode, a to, kako je rekao, znači bez Evropske unije, kolonizacije i potčinjavanja.
"Nećemo da budemo ničije sluge. Nikoga iz Brisela, iz Vašingtona, iz zapadnih ambasada u Beogradu. Nećemo ultimatume, nećemo njihove planove, nećemo diktat", rekao je on.
Dodao je da radikali hoće srpsko Kosovo i Metohiju, slobodnu Srbiju, kao prvu evropsku zemlju koja se pridružuje BRIKS-u.
07:32 04.12.2023
Čedomir Jovanović sa Kurtijem
Čedomir Jovanović sa liste ČEDOMIR JOVANOVIĆ – MORA DRUGAČIJE rekao je da se sinoć sastao sa premijerom u Prištini Aljbinom Kurtijem.
"Svako od nas nosi svoje breme. Nikome danas nije lako. Ja sam verovao i verujem da je Vučić svestan tog tereta i da ceni i razume mir koji je potreban i Srbima i Albancima. Kurtija poznajem 30 godina. Nakon ovih razgovora verujem da je krv prolivena u Banjskoj poslednja krv koja se proliva u sukobu srpskog i albanskog naroda na Kosovu", poručio je Jovanović.
22:21 03.12.2023
Siniša Mali: Do 2028. imaćemo završenu prvu liniju beogradskog metroa
Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je večeras da će prva linija beogradskog metroa biti završena do 2028. godine.
„Đilas je obećavao da će metro biti gotov 2011. ili 2012. a nijedan kamen nisu uradili. Sada ga i ne pominju, a metro se već gradi i moja poruka za građane je da ćemo do 2028. imati završenu prvu liniju metroa“, rekao je Mali u emisiji „Hit tvit“ na Pinku.
Mali je rekao da opozicija nije htela nijednom da kaže da je gradnja metroa dobar projekat, kao što su kada je otvorena nova zgrada železničke stanice u Prokopu, kada smo dobili najmoderniju železničku stanicu u ovom delu Evrope i to posle 50 godina gradnje, rekli da to nije prvo otvaranje i da će verovatno biti i drugo i slično.
„Pa čekajte, vi ste bili na vlasti tolike godine, pa mogli ste bar P da napravite od tog Prokopa, i to niste uradili. Dakle, za razliku od njih, koji vode takvu kampanju, mi vodimo pozitivnu kampanju, ne plašimo se i ne stidimo se rezultata koje smo postigli i naravno pričaćemo i o tome koji su nam ciljevi za budućnost“, rekao je Mali, preneo je Tanjug.
Kazao je da je tako opozicija postavila i pitanje šta će nam doneti Ekspo izložba 2027. godine u Beogradu i da nam nije potreban Ekspo.
„U njihovo vreme nije bilo nikakvih projekata. U njihovo vreme od 2008. do 2012. pola miliona ljudi ostalo je bez posla. Ostavili su nam za katanac fabrike, nijednu jedinu investiciju, a Srbija će 2027. godine biti domaćin najvećeg svetskog događaja“, naglasio je Mali.
20:14 03.12.2023
SPS: Čovek iz Blaca odmah isključen iz SPS, nije reč o predsedniku OO Blace
Socijalistička partija Srbije saopštila je večeras Povodom objavljenog snimka na kojem se grubo vređa predsednik Republike Aleksandar Vučić, da nije reč o predsedniku Opštinskog odbora SPS u Blacu, već o licu koje je bilo u grupi građana, koja se pridružila SPS-u.
„Taj pojedinac je odmah danas isključen iz stranke i razrešen svih funkcija u Blacu. Tako će biti sa svima koji ne poštuju politiku Socijalističke partije Srbije. Želimo da uputimo izvinjenje predsedniku Aleksandru Vučiću, sa kojim Socijalistička partija Srbije i naš predsednik Ivica Dačić, imaju veoma korektnu saradnju 11 godina, sa ciljem da tu saradnju nastavimo i posle decembarskih izbora u interesu Srbije“, navodi se u saopštenju SPS-a.
Vučić je podelio je večeras video-snimak na kojem lider Socijalističke partije Srbije iz Blaca vređa predsednika države.
Na Instagram* profilu avucic objavljen je video na kojem se, kako se navodi, može videti „lider SPS iz Blaca“ dok peva pesmu u kojoj otvoreno vređa predsednika.
„Toliko o inventivnim programima i planovima za budućnost Srbije. I zato, Srbija ne sme da stane“, napisao je Vučić uz podeljeni video-snimak.
* Aktivnosti „Meta“ (društvene mreže Fejsbuk i Instagram) zabranjene su u Rusiji kao ekstremističke
18:13 03.12.2023
PUPS: Glas za listu „Srbija ne sme da stane“ za dostojanstvo penzionera Srbije
Potpredsednici Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) Vladimir Goati i Ružica Belanović razgovarali su danas sa građanima u Beogradu i tom prilikom poručili da je glas za PUPS i listu „Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane“ glas za dostojanstvo penzionera Srbije.
Kako se navodi u saopštenju PUPS, u razgovoru sa građanima istaknuto je da se ta partija ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije na čelu sa predsednikom Milanom Krkobabićem zalaže za pravednu preraspodelu narodnih para.
„Kada su u pitanju penzioneri to znači: `tri P` - penzije prate plate, trinaesta penzija za penzionere sa najmanjim primanjima i socijalna garantovana penzija ne manja od 100 evra za sve starije od 65 godina koji ne ispunjavaju uslove za penziju“, navodi se u saopštenju.
Razgovori sa građanima, koje su obavljali aktivisti PUPS predvođeni Goatijem i predsednicom Gradske organizacije penzionera Beograda Belanović bili su u beogradskim opštinama Rakovici, Vračaru, Starom gradu, Savskom vencu, Barajevu, Voždovcu, Grockoj, Zvezdari, Zemunu, Novom Beogradu, Obrenovcu, Paliluli, Surčinu i Čukarici, preneo je Tanjug.
U razgovorima su učestvovali i potpredsednik PUPS-a Risto Kostov i predsednica Ženske mreže PUPS-a Mira Jovanović.
17:07 03.12.2023
Jovanović: Perspektiva Srbije zavisi od toga koliko je jaka koalicija NADA
Predsednik Nove DSS i jedan od lidera koalicije NADA Miloš Jovanović izjavio je danas na tribini u Novom Sadu da perspektiva Srbije zavisi od toga koliko će biti dobar rezultat ove koalicije na predstojećim parlamentarnim izborima.
On je rekao da rezultat dolazi kao normalna posledica čestitosti, iskrenosti i vere da rade ispravnu stvar, na korist zemlje Srbije.
„Imaćemo dobar izborni rezultat kao posledicu normalnosti, čestitosti, iskrenosti i vere da radimo ispravnu stvar, na korist naše zemlje Srbije. Samo se to od nas traži, da u ove dve nedelje koliko nas deli do izbora, damo sve od sebe da Srpska koalicija NADA ostvari najveći mogući rezultat, jer onoliko koliko mi budemo jaki, toliko će Srbija imati perspektivu“, rekao je Jovanović, preneo je Tanjug.
17:05 03.12.2023
Zavetnici: Evropske integracije postale proces za srpske dezintegracije
Prva na listi „Nacionalnog okupljanja“ Milica Đurđević Stamenkovski poručila je u Kraljevu da Evropska unija osporava Srbiji pravo na državu i da su evropske integracije postale proces za srpske dezintegracije.
Ona je rekla da je „Nacionalno okupljanje“ sabiranje onih snaga koje žele povratak suvereniteta u ruke naroda, saopštili su danas iz te liste.
„Imamo priliku da im odgovorimo 17. decembra i da kažemo „ne“ ucenama. Srbija iznad EU. Ustav iznad ultimatuma“, istakla je Đurđević Stamenkovski, preneo je Tanjug.
16:41 03.12.2023
RIK: Na predstojećim izborima pravo glasa imaće 6.500.165 birača
Republička izborna komisija (RIK) na današnjoj sednici usvojila je odluku kojom je utvrdila da će ukupan broj birača na predstojećim izborima iznositi 6.500.165.
Komisija je jednoglasno donela odluku o objavljivanju ukupnog broja birača u Srbiji za izbore za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisane za 17. decembar 2023. godine.
RIK je utvrdio da će broj glasačkih listića koji se štampaju za glasanje na izborima, biti jednak broju birača 6.500.165.
Na sednici RIK je razmatrao tačku o Odlučivanju o prigovoru podnosioca izborne liste „Srbija protiv nasilja Miroslav Mika Aleksić - Marinika Tepić“ za izbore za odbornike Skupštine grada Kraljeva, obrazlažući da odluka o tom prigovoru nije u njihovoj nadležnosti.
Četvrta tačka dnevnog reda odnosila se na Odlučivanje o prigovoru podnosioca izborne liste „Mi - glas iz naroda, prof. dr Branimir Nestorović“, koji je komisija usvojila i tom prilikom imenovala Branislava Uzelca za člana Opštinske izborne komisije Stara Pazova u proširenom sastavu.
Sednici je prisustvovalo 31 član RIK-a, a sednicom je predsedavao predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević, preneo je Tanjug.
15:53 03.12.2023
Na listi Ruske stranke sedam kandidata komunista
Na listi Ruske stranke za predstojeće izbore koju je prihvatila Republička izborna komisija nalazi se sedam kandidata Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) i Nove komunističke partije Jugoslavije (NKPJ), saopštila je NKPJ.
Iz ove partije su naveli da je sekretarijat NKPJ odlučio da njeni kadrovi na izborima učestvuju kao kandidati na listi Ruske stranke zbog toga što sa tom političkom organizacijom deli stavove po brojnim pitanjima.
„I Ruska stranka i NKPJ i SKOJ su protiv pristupanja Srbije savezima poput NATO i Evropske unije, a sa druge strane se zalažu za jačanje sveobuhvatne saradnje sa bratskom Rusijom i zemljama BRIKS-a“, ističe se u saopštenju.
Dodaju da i NKPJ i SKOJ i Ruska stranka smatraju Kosovo i Metohiju integralnim i neotuđivim delom Srbije i kategorično se protive uvođenju sankcija Moskvi zbog specijalne vojne operacije u Ukrajini.
15:39 03.12.2023
Pavlović: Dok se ne dekolonizuje srpska privreda nemamo šanse za razvoj
Kandidat izborne liste Grupe građana „Mi-glas iz naroda, prof. dr Branimir Nestorović“ Branko Pavlović izjavio je da, dok se ne dekolonizuje srpska privreda, neće biti šansi za ozbiljan razvoj i mogućnosti za bolji život.
„Naše pare su u zapadnim bankama. Zapadne banke kontrolišu novac u Srbiji i našoj monetarnoj politici ne dozvoljavaju da ima ista prava kao Evropska centralna banka“, rekao je Pavlović u okviru predizborne kampanje.
15:29 03.12.2023
Orlić: 17. decembra poručujemo - Srbija ne sme i neće da stane
Kandidat sa liste „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ Vladimir Orlić boravio je u Novim Karlovcima, gde je učestvovao na tribini podrške toj izbornoj listi, u organizaciji Marijana Rističevića, predsednika Narodne seljačke stranke.
Orlić se zahvalio okupljenim građanima jer svoju Srbiju vole i pružaju najsnažniju podršku predsedniku Aleksandru Vučiću.
„Bez vaše podrške, ne bi bilo istorijskih promena koje smo izborili. One se ogledaju i u odnosu koji danas imamo prema državi i svom narodu. I ne govori bez razloga predsednik Vučić da država nije igračka, jer samo ako državu imamo, ako je suverena i slobodna – samo tada može da bude i uspešna. Takva nam je Srbija danas“, poručio je Orlić.
Vladimir Orlić na tribini u Novim Karlovcima - Sputnik Srbija
Naglasio je i da su, kako je naveo, pljačkaši i uništitelji iz bivšeg režima zadržali ponižavajući odnos prema narodu.
„Nazivaju ljude građanima drugog reda, krezubima, sendvičarima, baš su to govorili dok su juče u besu gledali kako se u Beograd čitava Srbija sjatila da podrži svog predsednika“, rekao je Orlić
S druge strane, kako je dodao, „čućete uvek i svuda od Aleksandra Vučića da Srbija isključivo svom narodu pripada, samo svoj narod sluša i njemu služi, a da mi za svakog čoveka moramo da uradimo još više, o svakome da brinemo“.
„To je ta razlika u odnosu, da li ćemo nju sačuvati i odbraniti – odlučiće narod na predstojećim izborima“, kazao je Orlić.
Rekao je da nema sumnje da će građani svoju podršku dati Srbiji – onoj koja je rešila da se bori, da gura još jače, bude još uspešnija, da korača ponosno i slobodno.
„Pobeda liste koja nosi ime predsednika Aleksandra Vučića, koja garantuje da Srbija ne sme i neće da stane, biće naša zajednička poruka tog 17. decembra, saopštena snažno i ubedljivo – da je svi odlično čuju i razumeju“, rekao je on.
14:47 03.12.2023
Šešelj: Srbiji je mesto u BRIKS-u
Predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) i prvi na listi Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka dr Vojislav Šešelj rekao je na predizbornom skupu u Domu sindikata da je Srbiji mesto u BRIKS-u.
„Tamo nam je mesto, sa najvećim silama ovoga sveta. Otadžbina Srbija, majka Rusija. Više puta smo dokazali u praksi da smo spremni da svoje živote žrtvujemo za otadžbinu Srbiju. Spremni smo da se žrtvujemo i za majku Rusiju. Živela Velika Srbija!“, poručio je Šešelj.
14:07 03.12.2023
Dačić: Prioriteti SPS-a su socijalizam i patriotizam
Na predizbornom skupu u Valjevu, predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić je, govoreći o prioritetima i programu socijalista, naveo da se oni mogu definisati kao socijalizam i patriotizam, pri tom, kako kaže, ne misli na vrednosti jednopartijskog sistema i komunizma, već o ideji socijalne pravde.
"Naša politika zasnovana je na idealima da ljudi mogu da žive od svoga rada, da postoji sistem jednakih šansi za sve ljude, da postoji jedna efektivna i održiva socijalna politika i da sve to mora da bude praćeno ekonomskim razvojem", rekao je Dačić.
Dačić je istakao da drugi segment politike njegove partije predstavljaju državni i nacionalni interesi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala