Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Bajatović: Ostajemo lojalni partneri SNS, tehnička vlada bi razbucala Srbiju /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićDirektor JP „Srbijagas“ Dušan Bajatović
Direktor JP „Srbijagas“ Dušan Bajatović - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2023
Pratite nas
Promena vlasti i formiranje tehničke vlade vođene strankama koje prihvataju Francusko-nemački sporazum Srbiji bi donela samo političku nestabilnost. SPS je siguran i lojalan partner naprednjacima, ali su trzavice u kampanji logične, jer se borimo za isto biračko telo, kaže za Sputnjik Dušan Bajatović, potpredsednik SPS.
Ko je kome lojalan saradnik, kakav je odnos srpskih stranaka prema Rusiji i šta će biti sa Republikom Srpskom teme su koje je u razgovoru sa Ljubinkom Milinčić, glavnom urednicom Sputnjika, pretresao Bajatović, koji je jedanaesti na listi „Dačić – premijer“.

Napetost između Vučićeve i Dačićeve stranke

On navodi rezultate najnovijih istraživanja i izražava sumnju da će jedna stranka, bilo koja, uspeti samostalno da osvoji 50 odsto glasova. Ipak, bez obzira na to, tvrdi da će SPS ostati lojalan partner SNS, bez obzira na matematiku. Bajatović je mišljenja da bi promena vlasti i uspostavljanje privremene opozicione tehničke vlade, samo donelo zemlji političku nestabilnost, pad u investicijama i izlaganje spoljnim opasnostima. Iz tog razloga je, po njegovom mišljenju, imperativno da SPS i SNS sarađuju.
Zamislite samo tehničku vladu gde zajedno sede oni što sebe nazivaju Evropejcima i oni što sebe nazivaju patriotama. To je nemoguće, jer je ključno pitanje Kosovo i Metohija. Kakva bi to tehnička vlada bila? Ona koja bi razbucala Srbiju, smenila sudije, načelnike policije, načelnike uprave, ministre i sebe postavila na sva ta mesta kako bi oformila tu tehničku vladu. O čemu bi oni odlučivali? Ni o čemu. To bi samo donelo pola godine, godinu ili dve potpunog šoua političke nestabilnosti, što bi značilo veću cenu kapitala, manje stranih investitora, manje radnih mesta, zaustavljanje investicija i to bi trajalo dok oni sve preispitaju, rekao je Bajatović za Sputnjik.
Bajatović veruje da još nije došlo vreme da se ova vlast promeni i da je politička stabilnost imperativ, a da se SPS oduvek za nju zalagao.
SPS je uvek učestvovao u političkoj kombinaciji koja je stvarala političku stabilnost. Prvo smo uspešno posvađali DOS unutar njega, što je bilo dobro kako bi se razvila srpska politička scena, da vidimo koje su demokrate kakve, pa smo onda 2008. godine doneli sporazum o nacionalnom pomirenju s ciljem da se ne svađamo i ne delimo više na lepšu i ružniju Srbiju.

Šta ćemo sa Kosovom?

Bajatović kritikuje podele u srpskoj politici na nekakve „patriote“ i „evropejce“, dodajući da ujedinjen narod niko ne može pobediti, ali ističe i da svoj glas ne treba uzalud bacati na nedefinisane ciljeve i neodlučne političare kojima interes sopstvene zemlje i naroda nije prioritet.
Ja neću izaći na izbore ako ne znam za šta glasam. Nemojte da bacate glas samo zato što ste protiv nekoga ili nečega. Da, ima problema, uvek ima i nezadovoljstava. Krenimo od Kosova i Metohije – mi imamo večiti ugovor sa Kosovom i Metohijom, imamo Pećku patrijaršiju, Visoke Dečane, Gračanicu. Nije to samo nasleđe. Ako se čovek rastane sa dušom, on je mrtav.
© Sputnik / Petar VujanićManastir Visoki Dečani je zadužbina kralja Stefana III Dečanskog i cara Dušana. Gradnja je završena 1335. godine, a freske su završene oko 1350. godine. Manastir je posvećen Hristu Pantokratoru i Vaznesenju Gospodnjem - Spasovdanu.
Manastir Visoki Dečani je zadužbina kralja Stefana III Dečanskog i cara Dušana. Gradnja je završena 1335. godine, a freske su završene oko 1350. godine. Manastir je posvećen Hristu Pantokratoru i Vaznesenju Gospodnjem - Spasovdanu. - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2023
Manastir Visoki Dečani je zadužbina kralja Stefana III Dečanskog i cara Dušana. Gradnja je završena 1335. godine, a freske su završene oko 1350. godine. Manastir je posvećen Hristu Pantokratoru i Vaznesenju Gospodnjem - Spasovdanu.
Govoreći o značaju čuvanja svog identiteta, bez lažnog patriotizma, on dodaje da je svestan da pravnog poretka nema, kao ni međunarodnog prava i da samo pravo sile danas vlada, te da je sve teže i teže očuvati svoj identitet i integritet. Bajatović podseća da se Srbiji stalno drže predavanja kako bi trebalo da gleda u budućnost, a ne u prošlost, napominjući da je teško poverovati tim predavačima, budući da su nas upravo oni nedavno protivpravno bombardovali.
Sad imamo jedne zahteve, sutra druge. Prvo ide Kosovo i Metohija, zatim Raška ili Sandžak, prekosutra Vojvodina, a pre toga unitarna Bosna i Hercegovina. To je to što oni hoće – da smrve i rasture srpski narod. Nije ovde u pitanju samo teritorija koje mi nećemo i ne možemo da se odreknemo, već je ovde pitanje šta vi hoćete da uradite srpskom narodu. Oni žele da zaboravimo i veru i istoriju i tradiciju i kulturu, naglašava Bajatović.
Direktor Srbijagasa skreće pažnju na činjenicu da Srbija na svom putu očuvanja teritorijalnog integriteta i nacionalnog suvereniteta, iz ovog ili onog razloga, nije usamljena. Španija je izjavila da neće priznati Kosovo, čak i ako ga Srbija prizna. EU ne može da prizna Kosovo, niti se to pitanje može rešiti pri Ujedinjenim Nacijama. Kina je sve glasnija, a Rusija predstavlja stabilnog i osvedočenog saborca.
© Sputnik / Milica Trklja / Monahinja u priprati manastira GračanicaMonahinja u priprati manastira Gračanica
Monahinja u priprati manastira Gračanica - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2023
Monahinja u priprati manastira Gračanica
Nosio sam pušku, ratovao sam kada me je država zvala, bio sam gde god me je moja država slala i za šta god me je slala. Te današnje patriote nosile su pelene kada sam ja nosio pušku i oni bi sada da me uče patriotizmu. Viču „mi ne damo Kosovo“, a centralno pitanje je tu francusko-nemački sporazum. Boli me bre uvo šta misle Makron i Šolc. Meni je bitno šta misli srpski narod, jasan je Dušan Bajatović.

Zašto niko više ne pominje Rusiju?

Bajatović smatra da je odbacivanje ruske kulture apsolutno suludo jer je ruska kultura deo ne samo svetske nego i srpske kulture i nasleđa, a da manito spaljivanje ruskih klasika širom evropskih trgova ne znači da Srbi treba da se pridruže ili na bilo koji način sudeluju u tom kolektivnom ludilu.
CC0 / Pixabay / Spaljivanje knjiga
Spaljivanje knjiga - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2023
Spaljivanje knjiga
On takođe postavlja pitanje zašto danas skoro ni jedna srpska politička stranka ne govori o Rusiji ili ratu u Ukrajini, iako su do skoro svi imali već čvrsto formirana mišljenja. Samo pevanje ruskih pesama od strane članova SPS-a ocenjeno je, blago rečeno, kao neozbiljno i diletantsko. Ipak, SPS je tada dobio sto hiljada glasova više od drugih stranaka i formirao je vladu.
Zašto niko više ne govori o Rusiji? Juče su je pljuvale neke od tih proevropskih stranaka, a sada ćute. Zašto? Zato što piše da osamdeset i kusur odsto Srba podržava saradnju sa Rusijom i niko neće da gubi glasove.
Što se tiče uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji, Bajatović ne vidi ni jedan validan ili logičan razlog za takvu odluku. Nevezano za gas koji je Srbija dobila od Rusije, Bajatović skreće pažnju na jednu bitniju činjenicu, koja se odvila još 2017. godine.
© AFP 2023 / Timothy ClaryPredstavitelь Rossii pri OON Vitaliй Čurkin na zasedanii sovbeza OON v Nью-Йorke
Predstavitelь Rossii pri OON Vitaliй Čurkin na zasedanii sovbeza OON v Nью-Йorke - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2023
Predstavitelь Rossii pri OON Vitaliй Čurkin na zasedanii sovbeza OON v Nью-Йorke
Nikad ne smemo zaboraviti kada su Britanci hteli da Srbe proglase genocidnim narodom. Ko je to sprečio? Rusija. Ko će da zastupa interese Srbije? Nemačka? Turska? Francuska? Svi predviđaju regionalnu ulogu Turske. Nije to za nas tako jednostavna stvar, ni istorijski, ni politički.

Jedna sudbina za sve Srbe

Govoreći o namerama Zapada i njegovih planova za Srbe, Bajatović se ne zadržava samo na Srbiji, već obuhvata i Republiku Srpsku i Crnu Goru. Sudbina Republike Srpske i Srbije ista je, kaže on, jer Zapad hoće da zgazi srpski narod.
Sve se svodi na to da svako želi da zaštiti svoju zemlju i svoj narod. Prema tome, što se tiče Socijalističke partije Srbije, kad su u pitanju nacionalna pitanja, mi smo bili partija koja je držala sistem kad smo ratovali. Mi smo se sukobili sa najvećom u istoriji silom sveta i 19 najmoćnijih zemalja sveta, u uslovima kad Rusija nije mogla ništa da nam pomogne. Onda nam neko kaže da smo pobeđeni Kumanovskim sporazumom. Pa ako smo zaista poraženi i ako smo na sve pristali, zašto onda još pregovaramo?

Očekivanja i prognoze

Iako su prošle godine osvojili 400.000 glasova, Dušan Bajatović predviđa da će ove osvojiti poverenje čak 500.000 birača. Ipak, on podseća da ne treba biti navijač, već racionalno investirati svoj glas u one političke stranke koje znaju da drže i političku stabilnost, a imaju i državotvornost.
© Sputnik / Lola ĐorđevićBilbord SPS
Bilbord SPS - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2023
Bilbord SPS
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala