- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Američki mediji: Ukrajinski oficiri priznaju da je situacija na frontu u ćorsokaku

© AP Photo / LIBKOSUkrajinska vojska
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2023
Pratite nas
Ukrajinski vojni činovnici priznaju uoči dolaska zime da je sukob u toj zemlji zašao u ćorsokak, piše list „Vašington post“.
„S dolaskom zime, kada se linija fronta ledi na licu mesta, najviše rangirani vojni činovici Ukrajine priznaju da je rat zašao u ćorsokak“, navodi list.
Prema pisanju lista, borbeni duh ukrajinskih snaga duž celog fronta opada i oseća se neizvesnost.
Početkom godine odlučnost Zapada je, kako navodi „Vašington post“, bila na vrhuncu, ukrajinska vojska je bila samouverena, a predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je predskazivao pobedu na svim frontovima. Sada je situacija potpuno drugačija.
„Sada na svim frontovima vlada neizvesnost. Borbeni duh u Ukrajini slabi. Pažnja međunarodne zajednice prebacila se na Bliski istok“, piše list i dodaje da je i među pristalicama Ukrajine sve manja politička želja za uvlačenjem u riskantan posao.
List navodi da su se na gotovo svakom delu fronta očekivanja Kijeva mimoišla s rezultatima.
Nekoliko važnih elemenata uticalo je na planiranje kontraofanzive, a njeni rezultati su posledica, kako navodi list, pogrešnom računicom SAD o mogućnosti brzog prilagođavanja ukrajinskih snaga zapadnom modelu ratovanja.
Vašington se, prema oceni lista, naročito preračunao jer nije dostavio Kijevu vazdušne snage, koje su „neodvojivi deo savremenih oružanih snaga“.
Ranije je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni u intervjuu za britanski list „Ekonomist“ priznao da je situacija na frontu zašla u ćorsokak i da „najverovatnije, neće biti dubokog i lepog prodora“ ukrajinskih snaga. Prema njegovim rečima, ukrajinske snage bi, prema NATO udžbenicima, već trebalo da ratuju na Krimu.
Specijalna vojna operacija u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Zelenski i Zalužni o situaciji na frontu: Teška situacija na sedam pravaca
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala