Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Za razliku od vodećih NATO sila, Italija spremna da bar sasluša Srbiju

© Sputnik / Lola ĐorđevićĐorđa Meloni i Aleksandar Vučić
Đorđa Meloni i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2023
Pratite nas
Italijanska premijerka Đorđa Meloni, koja se nalazi u poseti Beogradu, iako pripada desnom, suverenističkom bloku, podržava atlantističku politiku i privržena je američkoj politici na Balkanu. Ipak, Italija ne spada u red zemalja koje su, poput Nemačke, radikalne u zahtevima da se Srbija odrekne KiM. Tako da sa Italijom makar može da se razgovara.
Italija je u grupi od prvih pet zemalja kada je reč o ekonomskoj saradnji Srbije i pripada grupi država koje su od posebnog nacionalnog interesa kada je reč o saradnji na bilateralnom planu. Uz to, Italija je članica Kvinte i direktno je angažovana kada je reč o Kosovu i Metohiji, komentariše posetu italijanske predsednice vlade Đorđe Meloni Beogradu spoljnopolitički analitičar i nekadašnji diplomata dr Zoran Milivojević.

Italija spremna da sasluša Srbiju

Bez obzira na to što Italija vodi proatlantističku politiku i što je Rim priznao samoproglašenu kosovsku nezavisnost, Italija je, kako naš sagovornik ocenjuje, spremna da sasluša srpske stavove i zbog toga je poseta Melonijeve važna.
„Ono što je za nas važno jeste da se razgovara i da ipak ima nekoga ko će da nas sasluša. To ne znači da ćemo promeniti stav oko KiM, pogotovo sada, kada je pritisak došao do najvišeg nivoa, kada je ucena praktično na stolu. Tako da je važno razgovarati sa Italijom, neka znaju naš stav i neka ga imaju u vidu“, kaže Milivojević.
Nakon što je Velika Britanija napustila EU, Italija je zauzela njeno mesto i postala članica „trojke“ – grupe najuticajnijih država unutar EU, koju čine još Francuska i Nemačka. Italijanski glas unutar EU je važan, pogotovo sada kada se, kako Milivojević kaže, stvari lome i kada je pitanje pristupanja Srbiji EU u pitanju, kao i kada je pitanje evropske strategije za prijem novih članica otvoreno na najdirektniji način.

Italija sledi politiku NATO- prema KiM

Iako će podržavati politiku Kvinte, što znači, prema Milivojevićevoj oceni, politiku NATO prema Kosovu i Metohiji, Italija ima interes da se pozicionira na Balkanu, a sa Srbijom ima izuzetno dobre ekonomske odnose. Ona je jedna od zemalja koja je inicijator razvoja odnosa regiona i EU, što je i u interesu Srbije. Italija se, prema Milivojevićevim rečima, zalaže da saradnja EU sa Srbijom bude viši interes od izolacije naše zemlje.
„U meri u kojoj ekonomska saradnja raste, u meri u kojoj je Italija spremna da razvija političke odnose bez obzira na tačke oko kojih se ne slažemo, ukoliko je spremna na razgovor, sigurno će imati veći prolaz kod nas. Njihov uticaj tako neće moći da pada, nego da raste. Za nas je primarno razumevanje naših državnih i nacionalnih interesa i to je glavni kriterijum. Ekonomska saradnja sama po sebi predstavlja važan argument u jačanju političkog uticaja. U meri u kojoj ima razumevanja, želje za dijalogom i potrebe da se politički odnosi dižu na viši nivo i pored stvari oko kojih se ne slažemo, sigurno da se stvara prostor za jačanje uticaja Italije“, smatra Milivojević.
Ukoliko se srpsko-italijanski odnosi budu razvijali na takav način, sigurno je da će uticaj Italije na našem prostoru rasti. To što važi za Italiju, važi i za sve druge države - uticaj svih onih koji su spremni na saradnju na ravnopravnoj osnovi, uvažavajući međunarodni poredak i interese Srbije, sigurno će rasti, zaključuje on.
Podsećamo, predsednica vlade Italije Đorđa Meloni, doputovala je u prvu posetu Beogradu otkako je počela mandat. Prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, teme razgovora su aktivnije uključivanje Italije u rešenje kosovskog pitanja, kao i razvoj bilateralnih odnosa.
„Italija je jedan od najznačajnijih partnera, očekujem srdačan, dobar razgovor. Hvala Đorđi Meloni što dolazi u Srbiju i to dolazi pravo iz Dubaija i to je dobra vest za ljude u našoj zemlji. To pokazuje i kako je Srbija pozicionirana i kako ima poštovanje u svim delovima sveta i verujem da su to važne stvari“, rekao je Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2023
SRBIJA
Vučić: Italija bi mogla da bude prvi partner Srbije kad krene proizvodnja nove „pande“ /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala