- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Izraelski tenkovi u Pojasu Gaze - Sputnik Srbija

UŽIVO Izrael proširuje kopnenu ofanzivu na sva područja Pojasa Gaze

Pratite nas
Sukob izraelske vojske i Hamasa ušao u 58. dan. Portparol Izraelskih odbrambenih snaga Danijel Hagari izjavio je da Izrael proširuje kopnenu ofanzivu na sva područja u Pojasu Gaze. Prethodno je iz Bele kuće poručeno da SAD smatraju da je likvidacija rukovodstva Hamasa korisna taktika za Izrael.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:01 03.12.2023
Izrael počeo kopnenu operaciju na jugu Gaze
Načelnik Generalštaba izraelske vojske Herci Halevi potvrdio je da su Izraelske odbrambene snage (IDF) počele kopnenu operaciju na jugu Gaze, dok se, kako je naveo, kopnene operacije u severnom delu Pojasa Gaze nastavljaju.
Obraćajući se pripadnicima divizije Gaza na jugu Izraela, Halevi je rekao da su u subotu i danas ubili komandante bataljona Hamasa, komandante četa i mnoge operativce, preneo je „Tajms of Izrael“.
„Juče ujutro smo započeli isto na jugu Pojasa Gaze“, istakao je on.
Prema njegovim rečima, kopnena operacija na jugu Gaze neće biti ništa manje opsežna od operacije u severnoj Gazi.
„Komandanti Hamasa će svuda sretati IDF“, naveo je Halevi.
On je naglasio da Izrael ima mogućnosti da to uradi na najtemeljniji način.
21:27 03.12.2023
Izrael proširuje kopnenu ofanzivu na sva područja Pojasa Gaze
Izraelska vojska proširuje kopnenu ofanzivu na sva područja Pojasa Gaze, izjavio je danas portparol Izraelskih odbrambenih snaga Danijel Hagari.
Hagari je rekao da gde god Hamas deluje, IDF će doći, prenosi Tajms of Izrael.
On je dodao da je komandant Hamasovog bataljona Šati ubijen u današnjem vazdušnom napadu na Pojas Gaze.
Hagari je naveo da je komandant Hamasa predvodio borbe u oblasti Šati, a pod njegovom komandom su izvršeni planovi za napad na Izrael tokom masakra 7. oktobra, preneo je Tanjug. On je rekao da izraelska vojska danonoćno prati kako bi locirala gde se nalazi rukovodstvo Hamasa u Pojasu Gaze.
„Cilj je da se eliminiše svako od njih“, poručio je on.
20:59 03.12.2023
Izrael: Dva broda koje su Huti napali nemaju veze sa izraelskom državom
Dva broda, koje su jemenski Huti napali u Crvenom moru, nemaju veze sa izraelskom državom, izjavio je danas portparol izraleske vojske Danijel Hagari.
„Rakete su danas ispaljene na dva komercijalna broda koja nisu povezana sa državom Izrael. Ponoviću da bude jasno: bez ikakve veze sa državom Izrael“, rekao je Hagari i za napad okrivio i Iran, koji podržava Hute, preneo je Rojters.
On je naveo da je jedan brod značajno oštećen i da postoji opasnost da potone, dok je na drugom pričinjena manja šteta, preneo je Tanjug.
20:51 03.12.2023
Džabalija, Pojas Gaze  - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2023
SVET
Izrael koristi „jevanđelje“ za bombardovanje Pojasa Gaze
19:42 03.12.2023
Načelnik Generalštaba izraelske vojske: Operacija na jugu Pojasa Gaze biće istog intenziteta kao na severu
Izraelska operacija na jugu Gaze biće istog intenziteta kao ranija ofanziva na Hamas u severnom delu palestinske enklave, rekao je danas načelnik Generalštaba izraelske vojske Herci Halevi.
„Borili smo se snažno i temeljno na severu Pojasa Gaze, a sada to radimo i na jugu Gaze“, naveo je Halevi u saopštenju, preneo je Rojters.
19:31 03.12.2023
Izrael odbio zahtev UAE da rasporede pet osmatračkih dronova u Pojas Gaze
Izrael je odbio zahtev Ujedinjenih Arapskih Emirata da rasporede pet osmatračkih dronova u Pojas Gaze da bi nadgledali vozila koja prevoze opremu namenjenu poljskoj bolnici koju tamo osnivaju.
U vozilima nije bila humanitarna pomoć, već specijalizovana oprema za bolnicu, preneo je „Džeruzalem post“.
Tokom razgovora sa predstavnicima različitih izraelskih vladinih agencija, uključujući Koordinatora vladinih aktivnosti na teritorijama (COGAT), Izraelsku obaveštajnu agenciju Šin Bet i druge bezbednosne zvaničnike, predstavnici UAE su tražili dozvolu za raspoređivanje dronova kako bi osigurali bezbednost projekta bolnice.
Međutim, obavešteni su da, iz bezbednosnih razloga, dronovi ne mogu da uđu u Pojas Gaze, te su im dronovi vraćeni, preneo je Tanjug.
18:54 03.12.2023
Protest u Dubaiju: Poziv na prekid vatre između Izraela i Hamasa
Više od 100 aktivista u Dubai ekspo sitiju, gde se održava ovogodišnji samit UN o klimi COP28, protestovalo je danas, pozivajući na prekid vatre između Izraela i Hamasa u Gazi.
Držeći transparente koji pozivaju na prekid vatre i klimatsku dekolonizaciju, aktivisti su skandirali „Slobodna, slobodna Palestina“, prenosi Rojters.
U saopštenju izdatom danas, izraelski generalni konzul u UAE Liron Zaslanaki rekla je da njena zemlja deluje u samoodbrani, dajući sve od sebe da izbegne civilne žrtve.
18:46 03.12.2023
Vojska u Hodeidi, Jemen - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2023
SVET
Mediji: Huti dronovima napali britanski brod, reagovala američka i izraelska mornarica
17:52 03.12.2023
Katar zahteva međunarodnu istragu o izraelskim zločinima u Gazi
Katar zahteva trenutnu sveobuhvatnu i nepristrasnu međunarodnu istragu o onome šta je premijer te zalivske zemlje šeik Muhamed bin Abdul Rahman el Tani opisao kao izraelske zločine u Gazi, javila je danas katarska televizija „Al Džazira“.
On je, takođe, rekao da će Katar nastaviti da ulaže napore za postizanje još jednog primirja i uspostavljanje trajnog prekida vatre u opkoljenoj enklavi, preneo je Rojters.
Izrael je danas pojačao bombardovanje, nakon što je u petak prekinuto sedmodnevno primirje između izraelskih snaga i Hamasa tokom kojeg je sprovedena razmena izraelskih talaca i palestinskih zatvorenika, preneo je Tanjug.
17:49 03.12.2023
16:56 03.12.2023
Bela kuća: Likvidacija rukovodstva Hamasa je korisna taktika
Izrael namerava da likvidira rukovodstvo radikalnog palestinskog pokreta Hamas i SAD to smatraju korisnom taktikom, izjavio je Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće.
Po njegovim rečima, likvidacija rukovodstva smanjiće mogućnosti (Hamasa) da vodi operacije.
„I to je ono na šta je Izrael fokusiran… Mislimo da je to korisna taktika“, odgovorio je Kirbi na pitanje da li Vašington smatra realnim „cilj Izraela da uništi Hamas“.
„Iz sopstvenog iskustva znamo da niste uvek u stanju da uništite ideologiju, ali definitivno možete da otežate grupi da izvodi operacije, obuku, pronalazi resurse, planiraju i izvode napada tako što ćete eliminisati njeno vođstvo. Naravno, neophodno je eliminisati izvore njihovog finansiranja. Mi smo uveli sankcije protiv samog Hamasa“, odgovorio je Kirbi.
16:40 03.12.2023
16:39 03.12.2023
Izraelski avioni gađali su nekoliko položaja Hezbolaha na jugu Libana, kao odgovor na napade tog pokreta u pograničnoj oblasti.
Prema navodima izraelske vojske, na sever Izraela sa teritorije Libana ispaljene su rkete, a izraelske snage odgovorile su artiljerijskom vatrom.
16:33 03.12.2023
Portparol vlade u Gazi izjavio je za „Al Džaziru“ da je u prethodna 24 sata ubijeno više od 700 Palestinaca u Pojasu Gaze.
Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je broj poginulih u izraelskim vazdušnim udarima premašio od 7. oktobra 15.500. Ranjeno je, prema tim navodima, više od 41.000 ljudi.
16:09 03.12.2023
Vojska u Hodeidi, Jemen - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2023
SVET
Mediji: Huti dronovima napali britanski brod, reagovala američka i izraelska mornarica
15:51 03.12.2023
15:50 03.12.2023
15:49 03.12.2023
15:47 03.12.2023
Iran upozorava: Ukoliko se nastave ratni zločini u Gazi, rat će se proširiti
Iran je upozorio na „izraelsku ratnu ekspanziju u regionu“ ukoliko „izraelska vojska nastavi da čini ratne zločine nad Palestincima“ u opkoljenom Pojasu Gaze i okupiranoj Zapadnoj obali.
Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan razgovarao je telefonom sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom o izraelskim napadima na Pojas Gaze, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Irana.
„Ako se ne zaustave ratni zločini koje izraelski režim čini u Gazi i na Zapadnoj obali, obim rata u regionu će se verovatno produbiti i proširiti“, poručio je Abdolahijan, prenela je Anadolija.
15:47 03.12.2023
Tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan pozvao je i Izrael i Hamas da se pridržavaju međunarodnog humanitarnog prava i da omoguće isporuku humanitarne pomoći za Pojas Gaze.
Kan je, nakon četvorodnevne posete jugu Izraela i okupiranoj Zapadnoj obali, rekao da civili u Pojasu Gaze hitno moraju da dobiju pristup hrani, vodi, lekovima i medicinskom materijalu u potrebnom obimu, preneo je Rojters.
Kan je rekao da je ponudio Izraelu pomoć suda u istrazi zločina koje je počinio Hamas tokom napada 7. oktobra, iako ta zemlja nije članica suda sa sedištem u Hagu i ne priznaje njegovu jurisdikciju.
Takođe, pozvao je Izrael da učini sve što može da zaštiti civile u Pojasu Gaze tokom napada na Hamas, kao i da zaustavi napade izraelskih naseljenika na Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali.
„Kredibilne tvrdnje o zločinima tokom aktuelnog sukoba treba da budu predmet blagovremene nezavisne istrage“, rekao je Kan.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala