- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Rusija među najvećim izvoznicima čokolade u svetu

© Sputnik / Vladimir Viatkin / Uđi u bazu fotografijaZgrada fabrike „Krasni oktjabr“, gde se proizvodi „Aljonka“, najpoznatija čokolada u Rusiji
Zgrada fabrike „Krasni oktjabr“, gde se proizvodi „Aljonka“, najpoznatija čokolada u Rusiji - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2023
Pratite nas
Rusija je porasla na 11. mesto na listi najvećih svetskih izvoznika čokolade u prvih devet meseci 2023. godine sa prihodom od 535 miliona dolara, pokazuju podaci sa sajta UN Comtrade i Udruženja preduzeća konditorske industrije ASKOND.
Nemačka je predvidljivo ostala svetski lider u izvozu čokolade, prodavši je za 3,84 milijarde dolara u navedenom periodu, zabeleživši rast od 13 odsto više nego prošle godine. Na drugom mestu je Belgija sa povećanjem izvoza za 1 odsto na 1,77 milijardi dolara. Holandija je sa porastom od 18 odsto na 1,66 milijardi dolara sa trećeg mesta istisnula Poljsku, čiji rast prodaje je bio skromniji – za samo 10 odsto - na 1,63 milijarde dolara.
Sledeće na listi izvoznika čokoladnih delikatesa su Kanada, Italija, Malezija, SAD, Velika Britanija i Švajcarska koja zaokružuje prvih deset.
Rusija je porasla sa 12. na 11. mesta tokom godine, povećavši izvoz u prvih devet meseci ove godine za 9 odsto na više od 535 miliona dolara - 170 hiljada tona čokolade.
„Ove brojke potvrđuju da izvoz ostaje jedna od ključnih oblasti razvoja ruske konditorske industrije“, istakli su u ASKOND-u.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala