- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Pentagon: Huti izveli napad na tri komercijalna broda u Crvenom moru

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaIzlazak sunca na Crvenom moru
Izlazak sunca na Crvenom moru  - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2023
Pratite nas
Sjedinjene Države imaju sve razloge da veruju da su sva četiri napada na tri komercijalna broda u Crvenom moru izvršili jemenski Huti, pobunjenici iz pokreta Ansar Alah uz podršku Irana,saopštila je Centralna komanda SAD (CENTKOM).
„Danas je bilo četiri napada na tri komercijalna broda u međunarodnim vodama u južnom Crvenom moru. Ova tri plovila su povezana sa 14 zemalja… Imamo sve razloge da verujemo da ove napade koje su izveli Huti iz Jemen, u potpunosti podržava Iran. Sjedinjene Države će razmotriti sve odgovarajuće mere odgovora u koordinaciji sa međunarodnim saveznicima i partnerima", navodi se u saopštenju komande na društvenoj mreži Iks (ranije Tviter).
Jemenski pokret Huti saopštio je da je njegova mornarica napala dva izraelska broda - "Unity Explorer" i "Number Nine", naoružanim dronom i pomorskim projektilom, nakon što su odbili upozorenja njihove mornarice.
"Jemenski pokret Huti gađao je u nedelju dva izraelska broda naoružanim dronom i pomorskom raketom", rekao je portparol jemenskih Huta general Jahja Sari.
U saopštenju za javnost, portparol je dodao da su napadi odgovor na zahteve jemenskog naroda i pozive islamskih nacija da stanu uz palestinski narod.
Portparol izraelske vojske Danijel Hagari rekao je da dva broda nemaju veze sa Izraelom.
Vojska u Hodeidi, Jemen - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2023
SVET
Mediji: Huti dronovima napali britanski brod, reagovala američka i izraelska mornarica
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala