00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
OD ČETVRTKA DO ČETVRTKA
17:00
60 min
OD ČETVRTKA DO ČETVRTKA
20:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
20:30
30 min
MOJ POGLED NA RUSIJU
21:00
30 min
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri
 - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2022
MOJA PRIČA
Donosimo vam životne priče, reportaže i neobične sudbine ljudi koji društvo čine boljim.

Nije Džejmi Oliver nego Miro iz Srbije: Sarmom pokorio sever Evrope – od naših jela padaju u trans

© Foto : Sputnjiku ustupio Miro DocićMiro Docić
Miro Docić - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2023
Pratite nas
Trbuhom za kruhom krenuo je iz Srbije na Zapad, bio pomoćni radnik, prao sudove u Alpima na 2.300 metara nadmorske visine, a onda shvatio da drugi nisu bolji od njega. Počeo je da kuva. Srpskim jelima zaveo je sever Evrope. Miro Docić ne sanja da postane Džejmi Oliver, sanja da posluži sarmu sa domaćim kiselim kupusom i ukusnim mesom iz Srbije.
Kuvanje je za mene bilo – supa iz kesice. Ali kad sam se vratio sa rada u Austriji, rekao sam, daj da probam. Probam ovo, dobro je, probam drugo, isto. Počelo je od prženica i najjednostavnijih kolača. Danas mi deluju jednostavno, ali u to vreme mi je bilo izazov. Probao sam, kuvao, bilo mi je mnogo lepo kako se ljudi osećaju dok jedu moju hranu“, kaže ovaj kuvar i na početku razgovora objašnjava suštinu svog posla i hobija.
Mirova kuhinja osvojila je korisnike društvenih mreža u Srbiji, a mi smo ga pronašli u ekskluzivnom hotelu kod Lucerna.

Početak u Austriji…

On nije samo kuvar, Miro je i putnik. Počeo je da radi sa nepunih 20, danas ima 34 godine, a naputovao se za tri života. Obišao je skoro sve zemlje na severu Evrope kaleći zanat. Rad u Austriji, kaže, bio je presudan. Jedno vreme kuvao je i u Beogradu, a onda se preselio u Nemačku, u Lajpcig, mučio se, ništa ih nije razumeo.
„Zatim sam radio u malo ozbiljnijim kuhinjama, gde sam imao više šanse da učim, engleski mi je bio savršen. Kuvao sam u Londonu, zatim ponovo u Austriji. U Norveškoj su, na moju sreću, bile malo ozbiljnije kuhinje, majstori koji su karijere izgradili u Mišlenovim zvezdicama, dobro su poznavali hranu i začine“.

Od srpskih jela padaju u trans

Imao je kuvar Miro na početku karijere veliku sreću da radi i u Švajcarskoj, tu je upoznao čoveka koji je bio šef kuhinje preko 20 godina, pokupio je njegove savete i tajne.
Kaže da se kuhinja severa Evrope na razlikuje mnogo od naše. Jedina razlika je kim, koji Srbima nije omiljen, ali u sve, kao i kod nas, ide mnogo luka, mnogo belog luka. Ipak, od srpskih jela gosti padaju u trans.
„To je najlakše uraditi sa jelima kao što je paprikaš, naš domaći pasulj, prebranac, luduju za salatama od pečenih paprika i našim prazničnim jelima. Ljudi jednostavno ne mogu da odole, moraju da jedu“.

Nema sarme bez kupusa i mesa iz Srbije

Međutim, ova čarobna jela pravi samo povremeno, njihovo ubacivanje na menije na severu Evrope nije moguće, jer nije moguć pristup sastojcima kao što su naši, domaći.
Ponekad napravim sarmu, ali ne može da bude isti ukus, nemaš domaći kupus, nemaš meso kakvo treba, ovde je meso malo drugačije. Iako je njima sve super, malo je lično razočarenje, pošto nije kao kod kuće“, kaže i dodaje da, iako su mu dostupne sve namirnice ovoga sveta, jedva čeka da dođe kući, na maminu i tatinu kuhinju.
© Foto : Sputnjiku ustupio Miro DocićMiorvom kupusu sa junetinom niko ne može da odoli
Miorvom kupusu sa junetinom niko ne može da odoli - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2023
Miorvom kupusu sa junetinom niko ne može da odoli

Hleb kao najveće zadovoljstvo

Talentovani kuvar poreklom je iz Banjaluke, rođen je u Sloveniji, a odrastao u okolini Šapca. U Svim krajevima iz kojih vuče korene najvažnije jelo je hleb naš nasušnji. A Miro i hlebom osvaja. Kaže da nema većeg zadovoljstva nego kad čovek sam ispeče hleb.
„U svim boljim pekarama imaju hleb od kiselog testa, ali najveće zadovoljstvo je u tome što bukvalno kod kuće moraš sam da pratiš napredak, da budeš svaki dan, makar na 10 minuta prisutan kod svog startera, kvasca koji se prirodno razvija. Moraš da paziš na njega. Kad od toga uspeš da napraviš hleb koji je bar dva puta bolji od bilo kog kupovnog, osećaj je fenomenalan!“.
Miro kuva i na poslu i kod kuće. Živi sam, a od toga veliku korist imaju komšije u Švajcarskoj i njegove kolege, ne može da pojede sve što spremi.
„Često pravim pite sa svim mogućim sastojcima, posebno sa sirom. Ponekad i ne kažu koliko je lepo, ali se uvek razgrabi. Da li su previše ponosni da kažu da je naša hrana izuzetno dobra, ne znam, ali sve što sam napravio nestane. Mnogo je reći za pola sata“.
© Foto : Sputnjiku ustupio Miro DocićMirova čuvena rolovana svinjetina
Mirova čuvena rolovana svinjetina - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2023
Mirova čuvena rolovana svinjetina

Recepti za koje imate sve što treba

Mirovi recepti su hit na mreži X, Tik Toku, na Instagarmu (Meta - ekstremistička organizacija zabranjena u Rusiji), a odnedavno ima i Ju Tjub kanal. Iako je puno kuvara koji plasiraju recepte, njegovi mame jednostavnošću. Sve što pravi, nije teško. I što je najvažnije, svi sastojci su poznati, kao i začini.
Miro kaže da prilika gotovo uvek određuje jelovnik. Sezona slava je u toku, bliže se i novogodišnji i božićni praznici, ali to, kaže, ne znači da treba da se istrošimo više nego obično.
Najlepši delovi svinjetine su i najjeftiniji, svinjski stomak, pauflek i but. Ako spremite kako treba, uz dobre začine i pravu temperaturu, biće fenomenalnog ukusa, a količina će biti i više nego dovoljna. Upravo sam na mrežama predstavio sjajno jelo, a potreban je samo svinjski pauflek i biljke“.

Nahranite one koje volite

Kad drugi govore o kuvanju u video klipovima sve zvuči jednostavno, ali oni koji moraju da kuvaju svaki dan, ne doživljavaju kuhinju romantično. Međutim, Miro kaže da se treba staviti u tuđe cipele i sve će biti drugačije.
„Ako imate partnera, decu, prijatelje, morate da znate da i oni rade po ceo dan, teško im je. Stavite se u njihovu perspektivu, dođete, a sto je već spreman. Vaše je samo da sednete i da jedete. Za mene je to neverovatan osećaj. Nekome možete popraviti dan na jednostavan način, nahranite ga“.

U restoran samo po preporuci

Naš sagovornik naporno radi da bi ostvario svoj glavni cilj, otvorio svoj restoran, prvo u Švajcarskoj. U Lucernu i okolini živi najviše ljudi sa Balkana, oni ga često kontaktiraju. Traže da kuva za njih. Krajnji cilj je restoran u Srbiji.
„Ne bi to bio baš restoran sa mestima za sedenje, već hrana po porudžbini. Ima mnogo ljudi koji prolaze, nije im teško da svrate i pokupe svoj tanjir sa hranom. Plan je da otvorim restorančić koji može da radi dostavu, a posebno za slave i veselja“.
Na kraju, kuvar Miro daje i dva važna saveta vezana za hranu:
„Ne idite u restorane zvučnih imena, samo u one po preporuci rođaka i prijatelja. Što manji restoran, a duži red ispred njega, znajte da će nešto dobro biti unutra. Nemojte da imate grižu savesti ako ne kuvate svaki dan, dva puta nedeljno je sasvim dovoljno da ostanete u formi i da usrećite one koje volite“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala