- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Koja je razlika između ruske isporuke žita afričkim zemljama i zapadne pomoći

© Sputnik / Aleksandr Galьperin / Uđi u bazu fotografijaSkladištenje žitarica
Skladištenje žitarica - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2023
Pratite nas
Brod koji je prevozio 25.000 tona pšenice iz Rusije stigao je u četvrtak u Somaliju. Ruski predsednik Vladimir Putin takođe je obećao da će poslati besplatno žito i u Burkinu Faso, Zimbabve, Centralnoafričku Republiku, Mali i Eritreju.
Za razliku od bivših kolonijalnih gospodara, koji žitom otplaćuju pljačku afričkog kontinenta, ruska podrška afričkim državama u žitaricama je humanitarnog karaktera, kaže za Sputnjik Afrika kenijski ekonomista, profesor Fredrik Onijango Ogola.
Prema njegovim rečima, Rusija nikada nije viđena kao eksploatator Afrike, za razliku od Velike Britanije, čija je pomoć kontinentu nesrazmerna onome što je u kolonijalnim vremenima opljačkala.
„[...] Velika Britanija daje kukuruz ili pšenicu ili bilo kakvu drugu donaciju afričkim zemljama u kojima je bila kolonizator, to je kao da vraćate ono što ste uzeli. Ali mi pokušavamo da kažemo da su oni zapravo vraćali kašikom, ali uzimali lopatom. A Rusija ništa nije uzela“, primetio je Onijango Ogola.
Sagovornik Sputnjika Afrika istakao je da zapadne zemlje nameću dodatne uslove za transfer grantova i pomoći. Osim toga, činjenica da su Velika Britanija i druge evropske zemlje „klasifikovale afričke zemlje kao ekonomije sa srednjim dohotkom“ ne dozvoljava im da daju mnogo grantova, jer je fokus na zemljama sa niskim prihodima.
Zauzvrat, ruski odgovor na humanitarnu krizu i problem gladi kroz grantove i pomoć znači da „ljudi vide Rusiju kao više prijateljsku prema afričkim zemljama poput Somalije nego što bi Zapad bio“, smatra on.
„Bolje je poslovati sa nekim ko vas smatra ravnopravnim, a ne sa Zapadom, koji gleda na Afrikance kao na mlađu braću, a oni su starija braća i ispostavljaju uslove. I mislim da je [ruska isporuka] dobrodošao potez“, rekao je stručnjak.
U tom smislu, Onijango Ogola je rekao da su „zemlje u razvoju sigurnije u rukama svojih prijatelja poput Rusije, Indije i Kine“.
Ekspert je primetio da zemlje kao što su Burkina Faso, Somalija i Mali, koje dobijaju rusko žito, prolaze kroz veoma teška vremena i ne treba potcenjivati podršku njihovom narodu.
Onijango Ogola je zaključio da je pitanje gladi, za razliku od ljudskih prava i pravde, hitno.
Somalijski ministar informisanja, kulture i turizma Daud Aveis rekao je za Sputnjik Afrika da je Somalija „zahvalna na isporuci 25.000 tona žitarica, što će u velikoj meri koristiti hiljadama Somalijaca pogođenih trenutnim poplavama koje su posledica El Ninja“.
Vladimir Putin je u julu najavio da će Moskva obezbediti žito kao humanitarnu pomoć za šest afričkih zemalja sa liste Svetskog programa za hranu.
Prvi ruski brodovi sa po 25.000 tona pšenice krenuli su za Somaliju i Burkinu Faso 17. novembra, rekao je ruski ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev i dodao da će do 200.000 tona ruske pšenice biti besplatno otpremljeno u Afriku do kraja godine.
Isporuke ruskog žita u Afriku - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2023
RUSIJA
INFOGRAFIKA Rusija će do kraja godine dostaviti Africi 200.000 tona žita
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala