- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

I, selektore, kad na kraju igramo sa tim Englezima?!

© AFP 2023 / ANDREJ ISAKOVICDragan Stojković Piksi
Dragan Stojković Piksi - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2023
Pratite nas
Da li zbog klasične muzike tokom žreba održanog u velelepnom zdanju Elbfilharmonije u Hamburgu ili „vruće glave“ i ushićenja, tek selektor Dragan Stojković Piksi, neposredno posle žreba, nije znao sa kim Srbija igra prvi, a sa kim poslednji meč na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!?
Nije u pitanju nikakva šala, jednostavno, dogodilo se. Nalik onom „lomljenju“ kičme Vaskezu u Veroni 1990. godine na Svetskom prvenstvu u Italiji, što se smatra najlepšim golom Jugoslavije na Mundijalima, sada je Piksi uspeo samog sebe da prevari!?
Selektor Stojković delovao je zbunjeno kada mu je novinar „Arena sporta“ nekoliko trenutaka nakon što su nas kuglice, kao reprezentaciju iz četvrtog šešira, „servirale“ Englezima, Dancima i Slovencima u Grupu C, rekao da na premijeri igramo sa Englezima...
Pokušao je Piksi, onako zbunjen, ali iskren i spontan, da ga ispravi i objasni njemu i kompletnoj Srbiji, kojoj je i kao igrač i kao selektor, doneo toliko radosti, da on ima dijametralno suprotne informacije.

„Jeste li sigurni da je sa Englezima?“, glasilo je Piksijevo kontrapitanje pripadniku „sedme sile“, koji je prilično samouvereno, verovatno sa prethodno dobro proverenom informacijom, rekao da 16. juna u Gelzenkirhenu igramo na premijeri sa „Gordim Albionom“.

I sam novinar zatim se našao u čudu, „braneći“ se da će proveriti, ali da veruje da je to ispravna informacija i da pravi raspored, koji je Piksi kao selektor u tom trenutku morao da zna, glasi: Englezi na otvaranju, Danci na zatvaranju, a Slovenci u sredini.
„Jeste li sigurni da je sa Englezima? Ja mislim da nije. Mislim da je poslednja sa Englezima. Ali, nema veze. Prvo bi trebalo da bude Danska, drugo Slovenija, treće Engleska. Minhen, Minhen, Gelzenkirhen“, izjavio je Piksi i sve ostavio u čudu, jer je pomalo neozbiljno da selektor ne zna kada mu i sa kim reprezentacija igra na Evropskom prvenstvu. Naročito pošto znamo da je u Hamburg i otišao samo zbog toga da bi saznao sa kim, gde i kada igramo. To je jedino i relevantno kad je žreb u pitanju.
Anketa
Može li Srbija da prođe grupu na Evropskom prvenstvu?
Pričajući o kvalitetu rivala i ambicijama Srbije, čovek koji nas je posle 24 godine odveo na završni kontinentalni turnir, a prethodno i na Mundijal u Kataru, rekao je da se Orlovi nikoga neće plašiti.
„Pa, nema potrebe. Fudbal je igra 10 na 10 ili 11 na 11. Biće to dobre i interesantne utakmice. Imamo još dosta vremena da analiziramo, gledamo i da napravimo planove. Trudićemo se da budemo najbolji kada to bude najvažnije, a to je na dan utakmica“, zaključio je Dragan Stojković Piksi.
Ali, ko može bilo šta da zameri nekada „majstoru u kopačkama“, sada zvanično našem najuspešnijem kormilaru nacionalnog tima, koji je nas je odveo na dva vezana velika takmičenja. Greške su sastavni deo sporta, života, fudbala, samo se čini da je Piksi za Elbifilharmoniju morao bolje da se pripremi, ili da ga spreme njegovi najbliži saradnici...
Pogotovo što je izvlačenje kuglica iščekivala i gledala cela Srbija, pa je i bivši fudbaler i najiskreniji fudbalski analitičar Rade Bogdanović, na nacionalnom servisu, a pre uključenja Piksija, konstatovao da je odlično što Srbija prvu utakmicu igra upravo sa Engleskom, kako bi ušla u takmičarski ritam, a bez pritiska pobede.
Dakle, Misteru, lepo je improvizovati na terenu, sakrivati lažnjake i blefirati do pobede, ali se u nekim elementima selektorskog posla mora biti i surovi profesionalac. I moraju se imati saradnici koji će detaljno i precizno da vas pripreme pre uključivanja kamere. Jer, ako ne znate kada i protiv koga igramo, kako da izgradimo poverenje u Vaše odluke kada je u pitanju sastav tima, taktika i strategija...
I da zaključimo, Englezi na startu 16. juna (21 sat), četiri dana kasnije Slovenija u Minhenu na Alijanc areni (15h), i za kraj Danska 25. juna, takođe na Alijanc areni od 21 čas.
Srbija - Litvanija - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2023
SPORT
Kad fudbal režira – opet taj 16. jun i opet „mesto stradanja“ Gelzenkirhen...
Dragan Stojković Piksi - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2023
SPORT
Piksijeva prva reakcija na žreb: Nikoga se ne plašimo, hoćemo ilaz iz grupe!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala