- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Njegoš ponovo u Beogradu | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2023
Pratite nas
U današnjoj emisiji istražujemo u kakvoj su vezi mediji i demokratija, kao i šta povezuje Boru Stankovića i Pjera Paola Pazolinija
Koji su razlozi inicirali osnivanje Srpskog pokreta Njegoš u Srbiji, zašto je i od čega potrebno zaštiti velikog cetinjskog vladiku i pesnika – za „Orbitu kulture“ otkriva jedan od članova inicijativnog odbora akedemik Miro Vuksanović.
Kako izgleda baldahin pod kojim je krunisan kralj Petar I Karađorđević, kakva je sudbina raskošno ukrašenog Jevanđelja kneginje Kurakine koje je štampano u Moskvi, od kakvog je materijala sačinjen Prestoni krst kralja Aleksandra Obrenovića, samo su neka od pitanja na koje odgovore nudi nedavno objavljena monografija „Riznica Saborne crkve“ koju je pratila i istoimena izložba u prestonom katedralnom hramu. O tome zašto sa pravom govorimo o riznici čija je vrednost osim u neprocenjivom umetničkom blagu i u tome što predstavlja opredmećenu istoriju srpskog naroda razgovaramo sa dr Vukom Dautovićem i dr Igorom Borozanom koji su uz đakona Budimira Kokotovića autori ove izuzetne knjige.
O dva veka dugom sporenju Britanije i Grčke oko povratka friza sa Partenona koji čuva Britanski muzej u Atinu, sporu koji je aktiviran ovih dana ne pristajanjem britanskog premijera na razgovar na tu temu sa grčkim kolegom, o zakonima donetim da štite kolonizatorsku pljačku kao i o nemogućnosti da se nacionalno blago vrati državama kojima pripada – za Sputnjik govori istoričar umetnosti Nikola Kusovac.
Šta se dešava sa politikom i demokratijom pod uticajem medija, u kojoj je meri razvoj pre svega elektronskih medija doveo do transformacije politike i demokratije, koliko su mediji danas u slućbi građana a koliko su, istovremeno, potencijalno manipulativni instrument politike, da li je forma prekrila sadržaj – neka su od pitanja koja otvara studija „Nadziranje demokratije“. O ovoj knjizi kao i o specifičnim fenomenima našega doba razgovaramo a sa njenim autorom Slavišom Orloviće, i izdavačem Zoranom Hamovićem iz kuće Klio.
Iz kakvog je motiva sabrao pripovesti o značajnim a različitim ljudima poput Bore Stankovića, Lava Trockog, Ivana Gorana Kovačića, Pjera Paola Pazolinija… Šta nam govore priče o njihovim jedinstvenim sudbinama i koliko su odaljene i klizne odrednice „heroj“ i „gubitnik“ – pitamo književnika Vuleta Žurića, autora nedavno objavljene knjige „Heroji i gubitnici“.
O obeležavanju stogodišnjice rođenja operske dive Marije Kalas svečanim koncertom "Marija Kalas gala" i izvođenjem "Norme", razgovaramo sa primadonom opere Narodnog pozorišta i našom aktuelnom Normom – Sanjom Kerkez.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Orbita kulture
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala