- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Željka Cvijanović: Benefite diplomatskih veza Srpske i Rusije imaju i građani FBiH

© Sputnik / Lola ĐorđevićŽeljka Cvijanović
Željka Cvijanović - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2023
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da od dobrih dilomatskih veza Republike Srpske sa Rusijom ekonomske benefite imaju i građani Federacije BiH.
"Imaju povlaštenu cenu gasa, pa čak i u ovom periodu kada je Rusija u sukobu sa Ukrajinom. Mogu reći da su veću korist imali građani FBiH, s obzirom na veću zavisnost o snabdevanju gasom. Republika Srpska je mali potrošač, gotovo zanemarljivo u odnosu na FBiH", rekla je Cvijanovićeva.
Ona je istakla da je veza Republike Srpske i Rusije višeslojna, da će u budućnosti biti razvojnih projekata i da se sa tom namerom i održavaju odnosi sa Moskvom.
"Naši odnosi nemaju nikakvo utemeljenje u ovome što se dešava u vezi sa ratom u Ukrajini. Te veze postoje i postojaće i u budućnosti", rekla je Cvijanovićeva za BHT.
Cvijanovićeva je naglasila da je Republika Srpska zauzela neutralan stav po pitanju konflikta između Rusije i Ukrajine.
"Ne želimo da budemo navijači u nečemu gde ljudi stradaju. S druge strane, BiH nije nikakav geopolitički globalni faktor da bi sada sebi dali na važnosti da će biti značajna za neko odlučivanje", rekla je Cvijanovićeva.
Ona je istakla da će sukob između Rusije i Ukrajine jednog dana stati i da nema potrebe unapred kidati veze.
"Mislim da su sve članice EU pretrpele ogromnu ekonomsku štetu. Našli su oni druge snabdevače za svoje gasne potrebno, ali tu štetu trpi privreda", pojasnila je Cvijanovićeva.
Ona je navela da je Rusija i velika uzdanica kada je reč o Dejtonskom mirovnom sporazumu jer nije imala navijačku ulogu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala