- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Vremeplov Beogradske filharmonije

© Foto : Sputnjiku ustupila Beogradska filharmonija/Marko ĐokovićLijo Kuokman i Nikolas Altštet
Lijo Kuokman i Nikolas Altštet - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2023
Pratite nas
Beogradska filharmonija prirediće koncertni vremeplov 1. decembra u Kolarčevoj zadužbini i odvešće publiku u 1923. - godinu svoga osnivanja.
Pod palicom Lija Kuokmana uz violončelistu Nikolasa Altšteta, orkestar će u Kolarčevoj zadužbini izvesti dela Baranovića, Elgara i Sibelijusa.
Koncert pod nazivom „100”, koji će publiku vratiti vek unazad, počeće Simfonijskim skercom Krešimira Baranovića, kao omaž nekadašnjem šefu-dirigentu i umetničkom direktoru, koji je na čelu institucije bio čitavu deceniju (1951-1961).
Delo je premijerno izvedeno 1923. u Zagrebu, a Beogradska filharmonija je uz ovu efektnu kompoziciju započela koncert povodom otvaranja dvorane Zadužbine Ilije M. Kolarca 4. februara 1932. godine.
Iste 1923. godine, nastala je Simfonija br. 6 Jana Sibelijusa, a nekoliko godina pre toga, komponovan je čuveni Koncert za violončelo i orkestar Edvarda Elgara.
Izvešće ga Nikolas Altštet, jedan od najtraženijih čelista svoje generacije koji redovno nastupa sa vodećim orkestrima sveta.
Beogradsku filharmoniju prvi put će predvoditi Lijo Kuokman, vrstan dirigent mlađe generacije, muzički direktor i šef-dirigent Orkestra u Makau koji je 2021. bio među dobitnicima nagrade „Deset izuzetnih mladih ljudi“ grada Hong-Konga.
Ulaznice za koncert su rasprodate, pa će karte za stajanje biti u prodaji sat vremena uoči nastupa, odnosno do 19 sati na blagajni Kolarca.
Novogodišnji koncert Beogradske filharmonije - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2023
KULTURA
Novogodišnji koncerti Beogradske filharmonije 29. i 30. decembra
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala