- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Prva tranša pomoći za Afriku: U Somaliju stigao brod sa 25.000 tona ruskog žita /video/

© AP Photo / Emrah GurelBrod sa žitom
Brod sa žitom - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2023
Pratite nas
Brod sa 25.000 tona žita iz Rusije u okviru humanitarne pomoći je stigao u Mogadiš, prestonicu Somalije, prenosi nacionalna informativna agencija Sona.
„Somalija je dobila neophodnu partiju pomoći od 25.000 tona žita iz Rusije kako bi se rešili problemi koji su nastali kao posledica poplave u zemlji. Teret sa humanitarnom pomoći, koji je u četvrtak stigao u Mogadiš, prebačen je u Somalijsku agenciju za likvidaciju posledica prirodnih katastrofa (SoDMA)“, piše agencija.
Navodi se da je na ceremoniji koja je upriličena prilikom uplovljavanja broda prisustvovao veliki broj zvaničnika, među kojima je ministar unutrašnjih poslova Somalije Ahmed Fiki, a žito je zvanično predao ambasador Rusije u Somaliji i Džibutiju Mihail Golovanov. Vlada Somalije je izrazila duboku zahvalnost za pomoć iz Rusije.
Očekuje se da će ova isporuka biti prva tranša pomoći za Afriku, pritom, u Somaliji se nadaju na dodatnu humanitarnu pomoć Rusije.
Agencija je ranije, pozivajući se na komesara SoDMA Mohameda Moalima Abdulu saopštila, da je skoro 100 ljudi u Somaliji poginulo zbog poplava, a ukupno je više od dva miliona stanovnika zemlje pogođeno ovom katastrofom.
Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je u julu da Rusija namerava da besplatno pošalje žito kao humanitarnu pomoć u šest afričkih zemalja koje se nalaze na listi Svetskog programa za hranu. Prva dva broda sa po 25.000 tona pšenice za Somaliju i Burkinu Faso isplovili su iz ruskih luka sredinom novembra, saopštio je ministar poljoprivrede Rusije Dmitrij Patrušev.
Brod sa žitom - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2023
RUSIJA
Prva tranša pomoći za Afriku: U Somaliju stigao brod sa 25.000 tona ruskog žita /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala