Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Pič posle posete KiM: Napori ka normalizaciji odnosa podrazumevaju obavezu Prištine da formira ZSO

© Sputnik / Lola ĐorđevićStjuart Pič
Stjuart Pič - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2023
Pratite nas
Izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Strjuart Pič istakao je danas da Beograd i Priština treba da povećaju napore ka normalizaciji odnosa i naglasio da se pod tim naporima podrazumeva i obaveza Prištine da se formira Zajednica srpskih opština (ZSO).
Pič je u video-snimku koji je objavio na društvenim mrežama, po završetku posete Prištini, saopštio da je tamo imao brojne sastanke i razgovarao sa predsednicom i premijerom privremenih prištinskih institucija, Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem, predstavnicima Kfora i Euleksa, i političkih partija u pokrajini, kao i da je posetio manastir Gračanicu i sastao se sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve.
On je rekao da je na svim ovim sastancima istakao da Britanija nastavlja da podržava nezavisnost i očuvanje bezbednosti takozvanog Kosova.
Povodom događaja u Banjskoj 24. septembra, Pič je rekao da je pažljivo saslušao zabrinutosti iznete tokom sastanaka, i saopštio da Velika Britanija očekuje da organizatori tog incidenta budu pozvani na odgovornost, što je prema njegovim rečima ista poruka koju je poslao tokom boravka u Beogradu prošle nedelje.
Pič je rekao da je saslušao i zabrinutosti i očekivanja Srba sa KiM i poručio da je vreme da se krene napred sa postojećim naporima, kako bi svi građani osetili da imaju budućnost, kako je naveo „u raznolikom i multikulturnom Kosovu“.
„Uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom u kontekstu šire implementacije dogovora koji su postignuti kroz dijalog sa EU, važan je deo ovih napora“, zaključio je Pič.
Zastave Srbije i EU  - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2023
SRBIJA
Zaključci samita EU: Obaveznu primenu sporazuma iz Ohrida hitno dodati u pregovarački okvir za Srbiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala