- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

EU planira da kineskim kompanijama zapreti sankcijama zbog saradnje sa Rusijom

© Foto : liondwPeking
Peking - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2023
Pratite nas
Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen tokom samita Evropska unija-Kina planiraju da predsedniku Kine Si Đinpingu zaprete sankcijama protiv trinaest kineskih kompanija. Kako piše list iz Hong Konga „Saut čajna morning post“, Brisel sumnja da pomažu Moskvi kako bi dobila strane tehnologije.

„Od njega će, na odlučujućem samitu u Pekingu sledeće nedelje, zatražiti da okonča praksu zaobilaženja sankcija, a od njegovog odgovora će zavisiti da li će oni doneti odluku da imenuju i osude te kompanije u okviru novog paketa sankcija“, piše list.

Kako navode izvori, kompanije, čiji se nazivi ne otkrivaju, bile su isključene iz 12. paketa sankcija, ali mogu biti uključene u slučaju da Kina ne preduzme čvrste korake.
Navodi se da su predstavnici 27 zemalja EU održali sastanak u Briselu kako bi razmotrili agendu predstojećeg samita sa Kinom. Dve uticajne zemlje bloka Francuska i Nemačka se zalažu da se ta tema pokrene na pregovorima sa Si Đinpingom. Osim toga, na sastanku je razmotrena pozicija EU na temu saradnje sa Kinom u sferi trgovine, klimatskih promena i geopolitičkih problema. Kineski list piše da EU smatra da vojna industrija Rusije oko 70 odsto visokotehnoloških uvoznih proizvoda dobija od Kine.
„Još jedan potencijalni zaključak može biti da se Kina obaveže da se ponovo priključi mirovnoj formuli ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog“, piše list.
Ističe se da je bivši ambasador Kine u Rusiji Li Hui učestvovao u konsultacijama na temu Ukrajine u Saudijskoj Arabiji u avgustu ove godine, ali je propustio narednu rundu pregovora na Malti u oktobru. Brisel se nada da će se na sledećoj rundi pregovora Kina vratiti za pregovarački sto.
Rukovodstvo EU takođe planira da pokrene teme kao što su disbalans u bilateralnoj trgovini, situacija na Bliskom Istoku i problem sa Tajvanom. Pored šefova Evropske komisije i Evropskog saveta, na samitu će učestvovati i šef spoljnopolitičke službe EU Žozep Borelj. Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je 11. novembra naveo da će samit EU-Kina biti održan 7-8. decembra u Pekingu. Prethodni samit je bio 2019. godine.
SAD, Rusija i Kina - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2023
Imate li minut?
Si postavio temelj saradnje tri velesile
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala