- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Razrušen grad Gaza - Sputnik Srbija

UŽIVO Hamas spreman da produži sporazum o primirju sa Izraelom, oslobođena nova grupa talaca

Pratite nas
Sukob izraelske vojske i Hamasa ušao je u 55. dan. Hamas spreman da produži sporazum o primirju sa Izraelom. Portparol izraelskih snaga Danijel Hagari poručio da je vojska spremna da nastavi borbe u Pojasu Gaze, ako se sporazum o prekidu vatre sa Hamasom ne produži. Oslobođeno još dvoje talaca.
Hamas je saopštio da su njihovi pripadnici izveli jutrošnji napad u Jerusalimu u kojem su poginule tri osobe, a šest je ranjeno.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:40 30.11.2023
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Katara objavio je da će, sedmog dana humanitarnog primirja, a nakon što je oslobođena nova grupa od 10 talaca, Izrael osloboditi 30 Palestinaca.
Kako je precizirano, dvoje talaca sa ruskim državljanstvom koji su oslobođeni u sredu, uvršteni su na današnju listu kako bi se ispunio uslov o oslobađanju 10 talaca na dnevnom nivou.
22:25 30.11.2023
Hamas je spreman da produži sporazum o primirju sa Izraelom, javlja AFP, pozivajući se na izvor blizak palestinskom pokretu.
Humanitarno primirje u Pojasu Gaze, koje je jutros produženo, ističe u petak u 7 časova po lokalnom vremenu.
22:14 30.11.2023
Izraelska vojska: Hamas oslobodio još šest talaca, na putu su za Izrael
22:02 30.11.2023
Blinken: Izrael da formira bezbedne zone za stanovnike Gaze
Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je američka administracija trenutno usredsređena na saradnju sa partnerima kako bi se produžila pauza u borbama između Izraela i Hamasa i pozvao Izrael da stvori „bezbedne zone“ u južnim i centralnim delovima Pojasa Gaze, pre nastavka sukoba.
„Masovni gubitak života civila i raseljavanje civila na severu Gaze ne smeju se ponoviti na jugu“, rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Ambasadi SAD u Jerusalimu.
On je naveo da je tokom sastanka koje je imao sa izraelskim liderima rekao da kada Izraelske odbrambene snage nastave vojnu kampanju, moraju da jasno odrede više bezbednih zona na jugu i u centralnom delu Pojasa Gaze kako bi civili izbegli sukobe.
On je rekao da treba izbegavati dalje masovno raseljavanje Palestinaca i i napade na infrastrukturu koja je od ključne važnosti za život Palestinaca, kao što su bolnice, elektrane i postrojenja za prečišćavanje vode.
Blinken je rekao da treba dozvoliti eventualni povratak raseljenih Palestinaca na sever Pojasa Gaze.
21:56 30.11.2023
Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je da će Sjedinjene Američke Države nastaviti da vojno podržavaju Izrael kad god odluči da nastavi svoju ofanzivu u Gazi.
„Kada donesu tu odluku, nastaviće da dobijaju podršku SAD“, rekao je Kirbi na konferenciji za novinare.
On je ponovio zabrinutost SAD u vezi sa sve većim brojem palestinskih civilnih žrtava i potrebom da izraelska vojska deluje na proračunatiji način u južnoj Gazi.
„Bili smo veoma dosledni i jasni sa našim izraelskim kolegama da ne podržavamo akcije na jugu osim ako oni na adekvatan način ne uzmu u obzir zaštitu nevinih ljudskih života civila u južnoj Gazi“, naveo je Kirbi.
21:50 30.11.2023
Izraelska vojska spremna da nastavi borbe ako se ne produži sporazum o primirju
Izraelska vojska spremna je da nastavi borbe u Pojasu Gaze, ako se sporazum o prekidu vatre sa Hamasom ne produži za još jedan dan, izjavio je portparol Izraelskih odbrambenih snaga Danijel Hagari.
„Spremni smo da napadnemo u bilo kom času, uključujući večeras“, upozorio je Hagari.
On je dodao da Izrael trenutno čeka da bude oslobođeno još talaca i naveo da je izraelska vojska tokom noći insistirala na sprovođenju dogovora sa Hamasom.
„To ćemo učiniti i sutra. I posrednici, Katar i Egipat, u obavezi su da sprovedu dogovor, kako bi se nastavio prekid vatre“, rekao je Hagari.
20:42 30.11.2023
Direktor Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku Filip Lazarini upozorio je da bi, u slučaju izraelskog vojnog napada na jug Pojasa Gaze, moglo da dođe do stvaranja milion izbeglica.
Lazarini je, nakon susreta sa Palestincima tokom posete Pojasu Gaze, pozvao Izrael da razmisli o posledicama ofanzive na jugu Pojasa Gaze, ukoliko se ne produži privremeno primirje, koje je trenutno na snazi.
19:41 30.11.2023
Izraelski ministar odbrane: Borićemo se protiv Hamasa dok ne pobedimo
„Borićemo se protiv Hamasa dok ne pobedimo — ma koliko dugo to trajalo“, izjavio je izraelski ministar odbrane Joav Galant na sastanku sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.
Entoni Blinken i Joav Galant - Sputnik Srbija
Galant je zahvalio Blinkenu i američkom predsedniku Džozefu Bajdenu na podršci.
„Nastavićemo sa ovim ratom sve dok ne pobedimo, porazimo organizaciju Hamas, lišimo je njenih upravljačkih i vojnih sposobnosti i vratimo sve taoce“, rekao je Galant.
18:57 30.11.2023
Udruženje palestinskih zatvorenika objavilo je spisak od 30 palestinskih zatvorenika, koje bi Izrael trebalo danas da oslobodi.
Na spisku se nalazi osam žena i dvadeset dvoje dece.
18:53 30.11.2023
Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan boravi u poseti Izraelu, na zahtev i poziv preživelih i porodica žrtava napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, saopštio je taj sud.
Kako se navodi u saopštenju objavljenom na društvenoj mreži X (Tviter), Kan će posetiti i Ramalu kako bi se sastao sa palestinskim zvaničnicima.
U saopštenju se napominje da poseta nije „istražne prirode“, ali da je prilika za izražavanje saosećanja sa svim žrtvama i angažovanje u dijalogu.
18:48 30.11.2023
Blinken Netanijahuu: Izrael da zaštiti civile pre započinjanja vojnih operacija na jugu Gaze
Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je, tokom sastanka sa izraelskim premijerom Benjaminom Natanijahuom, da Izrael mora da zaštiti civile pre započinjanja vojnih operacija u južnom delu Pojasa Gaze.
„Državni sekretar je pozvao Izrael da preduzme sve moguće mere kako bi se izbegle civilne žrtve“, navodi se u saopštenju Stejt departmenta, objavljenom nakon sastanka dvojice zvaničnika.
Blinken je naglasio da Sjedinjene Države i dalje podržavaju pravo Izraela da se zaštiti od terorističkih napada u skladu sa međunarodnim pravom.
Iz Stejt departmenta dodaju da su Blinken i Netanijahu razgovarali o naporima da se obezbedi oslobađanje svih preostalih talaca, kao i o potrebi da se ubrza isporuka humanitarne pomoći u Pojas Gaze. Američki državni sekretar je istakao da Izrael treba da preduzme korake kako bi izraelski doseljenici na Zapadnoj obali odgovarali za napade na palestinski narod.
Blinken je dodao sa SAD ostaju posvećene „opipljivim koracima“ ka uspostavljanju palestinske države koja će živeti u miru i slobodi pored Izraela.
18:27 30.11.2023
18:20 30.11.2023
Blinken razgovarao sa Abasom
Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se u Ramali sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, navodeći da će nastaviti da zahteva punu odgovornost za ekstremističko nasilje nad Palestincima na Zapadnoj obali, saopštio je Stejt department.
Blinken i Abas su razgovarali i o hitnoj potrebi mera za poboljšanje bezbednosti i slobode Palestinaca na Zapadnoj obali, navedeno je u saopštenju.
Entoni Blinken i Mahmud Abas - Sputnik Srbija
Bilo je reči i o o tekućim naporima da se ubrza isporuka humanitarne pomoći Gazi, uključujući i maksimiziranje humanitarnih pauza.
Blinken je ponovio da SAD ostaju posvećene unapređenju opipljivih koraka za palestinsku državu.
18:06 30.11.2023
Francuski predsednik Emanuel Makron je poručio da će Pariz nastaviti da radi na oslobađanju drugih talaca.
„Delim ovu veliku radost sa njenom porodicom i svim Francuzima“, naveo je Makron, nakon što je Hamas oslobodio izraelsko-francusku državljanku Miu Šem.
17:05 30.11.2023
16:45 30.11.2023
Hamas oslobodio još dvoje talaca
Hamas je oslobodio još dvoje talaca koje je predao predstavnicima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u Gazi.
Reč je o dve žene koje su, u međuvremenu, prebačene u Izrael.
Jedna od njih je izraelsko-francuska državljanka Mia Šem (21) koja je oteta tokom muzičkog festivala Supernova na jugu Izraela 7. oktobra.
15:55 30.11.2023
Holandija pred sudom zbog saučesništva u ratnim zločinima u Gazi
Predstavnici holandske države će se u ponedeljak pojaviti pred Okružnim sudom u Hagu, na osnovu optužbi za saučesništvo u ratnim zločinima u Gazi, koje su organizacije za zaštitu ljudskih prava podnele zbog izvoza u Izrael delova za borbeni aviona F35, saopšteno je iz tog suda.
Organizacije, uključujući holandske ogranke Amnesti internešenela i Oksfama, tvrde da je "Holandija doprinela širokom i ozbiljnom kršenju humanitarnog prava Izraela u Gazi" dozvolivši pošiljke rezervnih delova za izraelske borbene avione dok su sukobi u toku, prenosi Rojters.
Holandska ministarka odbrane odbila je da komentariše slučaj, a ranije ovog meseca, holandski list NRC preneo je navode vladinih izvora da je Holandija dozvolila isporuku delova za izraelske vojne avione, uprkos upozorenjima pravnih savetnika da bi mogla da prekrši međunarodno pravo, jer se ti avioni koriste u bombardovanju u Pojasu Gaze.
Izrael je posle napada Hamasa početkom oktobra, Pojas Gaze bombardovao sedam nedelja, pre početka trenutnog primirja, a prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti više od 15.000 stanovnika Gaze tom prilikom je ubijeno.
15:39 30.11.2023
15:21 30.11.2023
Organizacija za zaštitu Arapa žalila se izraelskom sudu zbog zabrane protesta
Predsednik Visokog komiteta za arapske državljane Izraela Muhamed Barake uputio je danas žalbu Visokom sudu pravde protiv policije, tražeći da prestane da sprovodi "potpunu zabranu antiratnih demonstracija u gradovima sa većinskim arapskim stanovništvom".
U dokumentu koji je podnela organizacija za pravnu pomoć Adala, ističe se da je policija više puta odbila da dozvoli antiratne demonstracije na jednom trgu u Nazaretu.
Peticija je podneta nakon što je prošle nedelje odbijen još jedan zahtev za dozvolu za antiratni protest u tom gradu, prenosi "Tajms of Izrael".
Antiratni protest konačno je odobren u Tel Avivu pre dve nedelje, nakon što je prethodnom peticijom Višem sudu izvršen pritisak na policiju da izda dozvolu.
"Nanošenje štete slobodi izražavanja i protestima nije samo u suprotnosti sa policijskim propisima već i sa propisima državnog tužioca u vezi sa javnim demonstracijama", saopštila je Adala nakon podnošenja peticije.
Suhad Bišara iz te organizacije ističe da su odluke policije, Kancelarije državnog tužioca i Višeg suda "stvorile prostor za potpunu rasističku politiku koja blokira slobodu protesta samo u arapskim gradovima".
"Nažalost, Državno tužilaštvo i državni tužilac ne ispunjavaju svoju ulogu u očuvanju poštovanja ljudskih prava i Viši sud je do sada davao opšte izjave bez efektivne intervencije u zaštiti osnovnog prava na slobodu izražavanja arapskih građana, što sada zahtevamo", objasnio je Bišara.
15:19 30.11.2023
Italija i UAE razmatraju mogućnost postavljanja terenske bolnice u Gazi
Italija i Ujedinjeni Arapski Emirati razmatraju mogućnost postavljanja terenske bolnice u Pojas Gaze, saopštila je danas italijanska vlada.
Zvanični Rim je već poslao humanitarnu pomoć u region vojnim brodom, koji bi trebalo da stigne u Egipat 3. decembra.
”Očekuje se da će lekari iz drugih zemalja, počevši od Katara, raditi na tom brodu”, navela je italijanska vlada, prenosi Rojters.
Dodaje se da je sva pomoć poslata u skladu sa dogovorom postignutim sa glavnim regionalnim partnerima i Izraelom.
“Postavljanje terenske bolnice u Gazi, zajedno sa UAE, takođe se razmatra”, navodi se u saopštenju.
Ističe se da italijanska premijerka Đorđa Meloni od početka sukoba između Izraela i Hamasa nadgleda slanje pomoći civilima u Gazi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala