- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Umro Henri Kisindžer

© AP Photo / Jacquelyn MartinHenri Kisindžer
Henri Kisindžer - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2023
Pratite nas
Legendarni američki diplomata Henri Kisindžer umro je u 101. godini.
"Henri Kisindžer preminuo je danas u svom domu u Konektikatu u stotoj godini", javlja Rojters.
Kako je Sputnjiku rekao pomoćnik političara Džejms Bejker, SAD su izgubile velikog diplomatu. Prema njegovim rečima, Kisindžer je igrao ključnu ulogu u gotovo svakom važnom pitanju američke spoljne politike od 1969. do 1977. godine. Konkretno, podsetio je Bejker, bivši državni sekretar je zaslužan za razvoj politike detanta (otopljavanja odnosa) sa SSSR-om i podizanje na viši nivo američko-kineskih odnosa.
Hajnc Alfred Kisindžer rođen je u Furtu u Nemačkoj 27. maja 1923. i preselio se u Sjedinjene Države sa porodicom 1938., pre nego što su nacisti krenuli u kampanju istrebljenja evropskih Jevreja. Tokom svoje duge karijere, obavljao je mnoge funkcije, uključujući mesto 56. američkog državnog sekretara, savetnika predsednika Ričarda Niksona, a kasnije i Džeralda Forda. Smatra se jednim od autora američke doktrine „fleksibilnog odgovora“: zalagao se za detant između Zapada i Istoka i uspostavljanje kontrole nad nuklearnim oružjem.
Kisindžer je više puta boravio u Rusiji. Tokom ovih putovanja razgovarao je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom - imali su više od 10 sastanaka (prvi sastanak je održan u julu 2001, poslednji 29. juna 2017). Političar je smatrao da „Rusija mora biti tretirana kao važan element u novom sistemu globalne ravnoteže“ i da će „ravnoteža između Rusije i Sjedinjenih Država ojačati stabilnost u svetu“. On je više puta izrazio stav da Vašington treba da „prizna rusku hegemoniju“ u bivšim sovjetskim republikama od Belorusije do Kazahstana.
Kisindžer je dobitnik Nobelove nagrade i smatran za "patrijarha svetske diplomatije".
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala