- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Na pomolu nova kriza u Latinskoj Americi: Venecuela pokrenula specijalnu vojnu operaciju

© AP Photo / Rodrigo AbdVojska Venecuele na granici sa Kolumbijom
Vojska Venecuele na granici sa Kolumbijom - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2023
Pratite nas
Venecuela sprovodi vojnu operaciju za aneksiju spornog regiona Esekibo. Stižu informacije o borbama između venecuelanske vojske i gvajanskih snaga.

Zašto je izbio sukob?

Vlada Venecuele će 3. decembra održati referendum za rešavanje spora sa Gvajanom oko jurisdikcije nad teritorijom Esekibo, koja ima bogate rezerve nafte. Na referendumu birači Venecuele će moći da biraju između pet pitanja i dati vladi priliku da odluči da li Međunarodni sud pravde treba da interveniše u teritorijalnom sporu koji traje više od jednog veka. U okviru referenduma biće postavljeno pitanje o davanju venecuelanskog državljanstva stanovnicima regiona. Gvajana veruje da bi takav potez omogućio Venecueli da preuzme spornu teritoriju.
Sukob je eskalirao kada je nekoliko naftnih kompanija, uključujući EksonMobajl, počelo da eksploatiše naftna polja u priobalnim područjima koja nisu bila podeljena između njih.

Šta se dešava sada

Zvaničnih informacija o sukobima nema. Mediji prenose da bi u sliučaju vojne intervencije Gvajani može da pruže podršku Brazil, SAD i Velika Britanija. Potpredsednica Venecuele Delsi Rodrigez je istakla da sporna teritorija Esekibo pripada Venecueli.
Brazilska vojska je pokrenula mobilizaciju zbog potencijalne invazije Venecuele na Gvajanu preko njihove teritorije. Vesti o mobilizaciji se brzo šire, što može uticati na ceo region Južne Amerike.

Pozadina

Spor Venecuele i Gvajane vezan je za regiju Esekibo. Godine 1899. arbitražni sud je ovu teritoriju dodelio Gvajani, ali Venecuela nije priznala ovu odluku i smatra je nevažećom. Obe zemlje polažu prava na Esekibo. Na granici se redovno dešavaju različiti incidenti.
Ovaj region je posebno važan zbog njegovih resursa: nafte, gasa, zlata i boksita, kao zbog geostrateške lokacije u blizini atlantske obale. Jurisdikcija nad Esekibom pruža geopolitičku prednost i kontrolu nad pomorskim resursima i komercijalnim rutama.
Različite vlade su pokušale da reše problem diplomatskim pregovorima i posredovanjem međunarodnih organizacija. Međutim, u ovom trenutku odnosi između dve zemlje ostaju napeti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala