- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Muzika života: Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi u Gračanici

© Sputnik / Milica Trklja / Dom kulture u GračaniciDom kulture u Gračanici
Dom kulture u Gračanici - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2023
Pratite nas
Dvanaesti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi GRAFEST biće održan od 4. do 6. decembra u Domu kulture u Gračanici, pod sloganom „Muzika života“.
Na konkurs za takmičarski deo programa prijavljeno je 36 ostvarenja, mahom televizijskih formi, dok je selekciju prošlo njih 17 i oni će biti prikazani u tri bloka tokom tri festivalska dana.

„Ove sam godine posebno imala utisak da mi, u formi primerenoj današnjem vremenu, stižu pisma čuvara. Stvarnost nam je takva da vode čuvari uspomena, koji će makar nacrtati kuću i okućnicu, da zaborav ne pobedi. Prazne ulice i putevi kojima prođe tek po neki automobil, urušene kuće i napuštena domaćinstva, ništavne su u odnosu na manastirske porte gde se oko korpe pune uskršnjih jaja ili u kolu, tiskaju deca, kao pčele u košnici. Voljna da nauče i probaju. Čuju i poslušaju da bi sačuvali. Čuvari poručuju i da je teško, ali i da se može, jer vera i nada idu zajedno“, kaže selektorka takmičarskog programa Nevena Matović.

Najbolji film odabraće žiri u sastavu: Ivana Vanovac, Đorđe Jevtić i Igor Stanojević.

Isprepletenost umetnosti i života

Festival će otvoriti film „YU Grupa: Trenutak sna“ Darka Lungulova koji se prikazuje u revijalnom delu programa.
Pored tog ostvarenja, publika će imati priliku da pogleda i „Girl gang“ Suzane Regine Meures i „Treći“ Karima Kasema.
Žarko Milenkovića, selektor revijalnog dela programa, kaže da izabrani filmovi „govore o međusobnoj isprepletenosti umetnosti i života, tj. života kao muzike i muzike života, kao arije koja ostaje iza svakog snimljenog kadra“:
„Tako film Darka Lungulova, koji prati život i rad jedne porodice, muzičke grupe, ali i jednu epohu jugoslovenskog zlatnog doba umetnosti, progovara o tome da život može biti muzika, uvek i u svakom segmentu, čak i onda kada nikome do muzike nije stalo. Muzika je ta koja spaja socijalne i estetske kategorije, prevladava nesporazume i briše međugeneracijske razlike. Muzika čini most između onog što označava vrednosno i onog ideološkog, gotovo identitetskog određenja života“.
Film „Girl Gang“ nemačko-švajcarske rediteljke Suzane Regine Meures, govori o mračnim stranama koje se kriju iza brzog uspeha koji nudi laka dostupnost medija - od toga da se radi sve za slavu i popularnost, do toga da se od te popularnosti svim silama beži.
„Muzika života se ovde pretvara u lament nad propuštenim prilikama i nemogućnošću da se one nadoknade“, primećuje Milenković.
On dodaje da ostvarenje „Treći“ mladog libanskog reditelja Karima Kasema jednom svojevrsnom muzikom tišine, nudi zalog obnove porušenih svetova, zaceljenje duhovnih lomova:
„U svetu i društvu koje nema mnogo, tj. nema gotovo ništa, niko i ne traži previše, samo ono što je esencijalno potrebno – zdrav duh, koji će moći da se izbori sa svim nedaćama“.
Filmovi iz revijalnog programa biće prikazani i u Kosovskoj Mitrovici u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ 5. Decembra.
Festival organizuje Dom kulture Gračanica uz podršku Ministarstva za kulturu i Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.
Dragi Jelić na premijeri filma Ju grupa - Trenutak sna Darka Lungulova - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2023
KULTURA
Dragi Jelić o tajni „Ju grupe“: Prevara i laž ne sijaju, samo vas poštenje čini večnim
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala